Tickets
Shop
Tips & Trucs

Hoe zit dat? Sporten met griep

Sporten met griep is levensgevaarlijk. Doe daarom de nek-check om te bepalen of je kunt sporten, dat adviseert sportzorg.nl, een samenwerkingsverband tussen de Vereniging voor Sportgeneeskunde, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid Milieu.

Foto : sportzorg.nl

Trainen met griep of koorts onder de leden is gevaarlijk. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht komt in de hartspier, met een ontsteking als gevolg. Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. Er bestaat een handige basisregel die je kunt hanteren bij koorts: niet sporten gedurende het dubbele aantal dagen dat de koorts geduurd heeft. Had je vier dagen koorts, dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met trainen.

De 'nek-check'
Anders dan griep, kun je met een verkoudheid (dus zonder koorts) wel doortrainen. Er is een ezelsbruggetje, waarmee je kunt bepalen of je kunt sporten: de ‘nek-check’. Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd, zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en geen koorts, dan is sporten toegestaan. De eerste 2-3 dagen wel op een lager pitje. Indien de ziekteverschijnselen onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn in armen en benen, dan is het advies om niet te sporten.

Foto : sportzorg.nl

Twee gouden regels
Regel 1: Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust kun je beter niet sporten.
Tip: Als je je ziek of grieperig voelt, is het dus verstandig om de temperatuur te meten. Meet deze temperatuur altijd vóór het nemen van temperatuurverlagende of pijnstillende middelen zoals aspirine en paracetamol.

Regel 2: Pas je training ook aan als je je minder goed voelt dan verwacht of gewenst. Zonder temperatuursverhoging mag er in principe doorgetraind worden. Het kan echter verstandig zijn om toch wat rustiger en niet te intensief te trainen. 
Tip: Houd een logboek bij om jouw reacties op trainingen en wedstrijden bij te houden en te leren kennen.

Wist je dat: Het vroegere geloof dat koorts bij een verkoudheid of griep “eruit gezweet kan worden” onterecht is? Sporten met koorts wordt sterk afgeraden!

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan