Tickets
Shop
Nieuws

Kunstrijden in het kort

Kunstrijden is een sportieve gebeurtenis. Solisten, paren en groepen schaatsers maken rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs, meestal onder begeleiding van muziek. In Nederland is de sport (nog) niet zo groot, maar internationaal trekt het kunstrijden een groot publiek. De hoogste tijd dus voor een spoedcursus kunstrijden!

Kunstrijden is een sportieve gebeurtenis en kent vele vormen. Solisten, paren en groepen schaatsers maken rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs, meestal onder begeleiding van muziek. Kunstrijden kent een aantal onderdelen:

  • Solorijden: een dame of heer voeren individueel een kür uit op het ijs. 
  • Paarrijden: een dame en een heer voeren hun kür zo synchroon mogelijk uit. De geworpen sprongen en de dodenspiraal zorgen voor spektakel.
  • IJsdansen: lijkt erg op paarrijden, met enkele belangrijke verschillen. De dame en de heer dansen heel dicht bij elkaar en mogen elkaar niet langer dan vijf seconden loslaten. Er mag niet gesprongen worden, er worden weinig pirouettes gedaan en er mag niet boven het hoofd gelift worden.
  • Synchroonschaatsen: een groep van maximaal zestien schaatsers voert een kür uit, waarbij het van belang is dat de groep zoveel mogelijk een eenheid vormt.
  • Showrijden: zowel individueel als in groepsverband uit te voeren. Vocale muziek is toegestaan en ook de kostuumkeuze is vrij. Het gaat om de creativiteit om een thema uit te beelden op het ijs.

De schaats
Kunstschaatsen hebben puntjes aan de voorkant zodat de schaatser zichzelf de lucht in kan lanceren bij sprongen of pirouetten. De meeste dames hebben witte schaatsen en de meeste heren hebben zwarte schaatsen. In de showwereld hebben de meeste dames bruine schaatsen.

Korte kür en vrije kür
Een serie van schaatselementen wordt een kür genoemd. Bij wedstrijden voeren rijders een korte en een vrije kür uit (ook wel lange kür genoemd). De korte kür mag maximaal twee minuten en vijftig seconden duren, waarin de rijder maximaal zeven voorgeschreven elementen moet laten zien op zelf gekozen muziek. 

Elk jaar bepaalt de ISU welke elementen dit zijn en aan welke minimum eisen een rijder hierbij moet voldoen. Elk element heeft een bepaalde basiswaarde. Als de schaatser hoger inzet (bijvoorbeeld een drievoudige sprong doet in plaats van de voorgeschreven tweevoudige) kan hij dus meer punten verdienen.

De vrije kür duurt voor de senioren dames vier minuten, voor de senioren heren vierenhalve minuut. Voor andere categorieën is de vrije kür korter. De schaatsers zijn verder vrij in hun keuze voor muziek en het programma, al moeten ze natuurlijk wel een harmonisch geheel laten zien van sprongen, sprongcombinaties, danspassen, verbindingspassen en tempowisselingen. Voor het publiek is de vrije kür een prachtig schouwspel omdat artisticiteit en originaliteit hierbij een grote rol spelen. 

De totaalscore van de korte kür samen met de totaalscore van de vrije kür bepaalt de totaalscore van de wedstrijd en deze bepaalt de einduitslag. Bij een gelijke stand geeft de vrije kür de doorslag.

Alles over de verschillende elementen, sprongen en pirouettes in het kunstrijden, lees je in onze Tips & Trucs of lees de weetjes om meer te weten te komen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan