Tickets
Shop
Nieuws

Razende reporters World Cup Thialf: Bochten oefenen en de dab!

Voor de eerste World Cup van seizoen 2017-2018 in Heerenveen kozen wij weer twee razende reporters tussen de 6 en 12 jaar uit om in Thialf een dagje met ons mee te lopen. Voor schaatsen.nl mochten ze hun eigen favoriete schaatser interviewen.

Onze eerste razende reporter heet Pam. Ze is pas 12 jaar oud, maar onderwierp LottoNL-Jumbo-rijdster Sanneke de Neeling als een doorwinterde journalist aan een vragenvuur. Zelf maakte ze ook nog een vlog over haar belevingen in Thialf, die onder het interview te bewonderen is! 

Waarom ben je ooit begonnen met schaatsen?
"Voor natuurijs eigenlijk. Ik wilde altijd met mijn ouders en opa en oma toertochten rijden in de regio en dan moet je wel leren schaatsen natuurlijk. Zo ben ik het gaan doen." 

En wanneer heb je besloten mee te gaan rijden met de besten van de wereld?
"Dat heb ik nooit echt besloten. Ik wilde op mijn zesde gewoon de allerbeste schaatser worden die er is en heb daarna keihard getraind. Op een gegeven moment sta je er dan ineens tussen. Dat geeft zo'n kick, het is zó leuk om te doen." 

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd?
"Ja, dat wordt eigenlijk steeds erger. Hoe ouder, hoe erger, echt verschrikkelijk, ha! Vroeger was het: je gaat staan, start en het gaat allemaal goed. Nu ben ik op zo'n niveau dat er altijd wel iets beter kan. Dit deed ik verkeerd, en dat. Het is niet meer allemaal goed."

Is voor jou elke wedstrijd ongeveer hetzelfde, of gaan ze totaal anders?
"Het is heel moeilijk om altijd op topniveau te presteren. Ik ben zelf eigenlijk altijd het beste op NK's."

Hoe vaak train je?
"Bijna altijd twee keer op een dag en op zondag hebben we rustdag. Dat is dus zo'n 12 keer in de week." 

Hoelang doe je met paar schaatsen?
"Op mijn vorige paar schaatsen heb ik van mijn dertiende tot zeventiende gereden, dus een stuk of vier jaar. Deze schoenen heb ik nu ook alweer drie jaar, dus eigenlijk zou ik nieuwe moeten zoeken, maar ik ben zo vertrouwd op deze schaatsen dat ik ze liever nog eventjes houd."

Draag je andere schaatsen met je wedstrijd dan in de training?
"Ik rijd altijd op dezelfde schaatsen. De ijzers wissel ik nog weleens, maar als je goede schoenen hebt moet je die heel goed bij je houden. Het is heel lastig weer zulke goede te vinden." 

En natuurlijk nog een handtekening!


Als je tijdens de wedstrijd al dat gejuich en geklap hoort, denk je daar dan aan of ben je alleen bezig met je rit?

"Het geeft wel extra energie. Vorig jaar heb ik tijdens het EK zo'n geweldige rit gereden. Iedereen was in het oranje, en het publiek begon toch een partij te juichen tijdens die race. Dan gaat het gewoon best wel vanzelf, je gaat er meteen met zo'n lekker gevoel in." 

Ik zou denken; als je al dat gejuich en geklap hoort: ik word er niet goed van!
"Nee, dat is juist heerlijk. Als het helemaal muisstil is in de hal denk je ook van: nou, we staan weer aan de start hoor. Daar heb je dan toch een minder goed gevoel bij. De energie van het stadion voel je en dat neem je mee de rit in."

Denk je nog aan andere dingen tijdens je race; slagen afmaken, of zo hard mogelijk gaan?
"Ik denk eigenlijk iedere rit iets anders, maar mijn beste races zijn altijd wanneer ik rust heb in mijn hoofd: alleen maar kijken naar de bochten en kijken waar je heengaat. Alleen maar voelen hoe je rijdt, dat is de beste tactiek." 

Pam rijdt zelf ook schaatswedstrijden en is benieuwd of Sanneke haar nog kan helpen met het volgende probleem: 'Ik ben op de 400 meter twee keer gevallen en toen ik daarna de 800 meter moest rijden hield dat me erg tegen, omdat ik niet nog een keer wilde vallen. Hoe kan je het beter oppakken na een val?'
"Meteen weer vergeten en je focus op volgende afstand! Je valt waarschijnlijk nog een heleboel keer, tot je net zo oud bent als ik. Als ik iedere keer als ik gevallen was gestopt zou zijn, had ik tien jaar geleden al niet meer geschaatst. Je moet vertrouwen in jezelf hebben en de moed erin houden. Op een gegeven moment heb je het niveau waarbij je weet: nu ga ik niet meer vallen! Tip: als je diep zit is de kans dat je valt trouwens veel kleiner."  

Doe je nog meer dan alleen schaatsen?
"Ik focus me nu vooral op het schaatsen. Ik heb wel mijn vwo-diploma gehaald, maar dat is alweer drie jaar geleden. Ik heb wel wat cursussen opgepakt: ik doe nu journalistiek, dat is hartstikke leuk! Ik probeer er eigenlijk altijd wel iets naast te doen, maar we hebben het zo druk met World Cups en NK's dat je er maar weinig naast kan doen." 

Ben je al weleens op de Olympische Spelen geweest?
"Wel op de Jeugd Olympische Spelen, dat is écht het vetste event wat er is. Mocht je zo oud zijn, dan moet je die heel groot in je agenda zetten. Ik heb daar zo van genoten toen. Dit jaar wil ik natuurlijk heel graag naar de Olympische Spelen. Dat wordt wel heel moeilijk, maar als ik iedere week iets beter word is er een kansje." 

Welke vraag wil je altijd graag dat journalisten aan je stellen?
"Wie er voor mij op de tribune zitten vind ik altijd wel een leuke vraag. Mijn opa en oma en vader en moeder komen namelijk elk weekend langs. Dat vind ik zo bijzonder. Als ik een slechte race rijd ga ik dan naast m'n moeder zitten: 'Het ging niet goed mam'. Dan troost ze me altijd even: 'Het was niet veel, maar volgende keer beter', zegt ze dan", lacht Sanneke. "Het is speciaal wat je familie voor je kan beteken in zo'n weekend. Als je goed rijdt, is iedereen blij en je fan en als je slecht rijdt heb je alleen een hele harde kern fans en dat zijn je opa, oma, ouders, broer, en beste vrienden. Die helpen je uit de put als het even iets minder gaat." 

Zou je altijd voor Nederland willen blijven rijden of ook voor een ander land?
"Eigenlijk wel Nederland, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de pakken van Taipei wel heel vet vind. Ik zag dat pak en dacht: best wel vet dat pak, die zou ik ook wel willen."

Bekijk hier de vlog die Pam zondag in Thialf zelf filmde, waarin ze ook nog wat bochtentips krijgt van Sanneke!

Triangle

 

 
Duco (7 jaar) is de allergrootste fan van Mika Poutala. Hij wilde zijn favoriete schaatser graag wat vragen stellen en natuurlijk samen 'de dab' doen. Maar nog voor het interview kon beginnen had Mika een verrassing voor Duco zelf in petto: zijn eigen Finse schaatsshirt. 

Waarom doe je altijd zo gek bij de start?
"Ik wil graag communiceren met het publiek en mijn fans. Het is mijn manier om respect voor ze te tonen en ze natuurlijk een beetje te entertainen. Iedereen houdt van de sport, maar ze zijn ook naar de ijsbaan gekomen om plezier te hebben!" 

Wat is je favoriete ijsbaan?
"Voor wedstrijden is dat absoluut hier in Heerenveen, want het publiek hier is geweldig. Voor trainen kies ik denk ik voor Calgary. Daar woon ik nu, want wij hebben in Finland helemaal geen indoorbaan."

Wat voor auto heb je?
"Een Ford Focus, dat is een stationwagen. Ik heb kleine kinderen en daarom heb ik een grote auto nodig."

Hoe oud zijn je kinderen?
"Ik heb twee zoontjes. Eentje is zes en de ander drie." 

Shirt, handtekening én selfie!


Schaatsen je kinderen ook?
"Ja, allebei. Ze zitten op een school waar veel wordt gesport in Canada. Ze doen daar aan skiën bijvoorbeeld, maar ze vinden het ook heel leuk om te fietsen, skateboarden en inlineskaten in de zomer." 

Heb je huisdieren?
"Nee, nooit gehad. Ik reis zoveel met mijn familie dat het niet echt handig is." 

Hoe ziet je dag eruit als je hier in een hotel zit?
"Ik sta om acht uur op, dan ga ik ontbijten en om tien uur trainen. Een uurtje daarvoor begin ik al aan de warming-up.  Daarna ga ik lunchen en dan kijk ik video's op YouTube, of ik maak zelf filmpjes. Soms ga ik relaxen of een boek lezen. Dan is het daarna weer tijd om een tweede keer te trainen, daarna weer eten en filmpjes kijken. Zo gaat het maar door, ha!"  

Wat is je lievelingseten?
"Eigenlijk pizza, maar dat kan je natuurlijk niet te vaak eten als topsporter. Ik probeer op dit moment glutenvrij te eten, dus dan probeer ik ook andere bodems voor de pizza te maken, dat is allemaal iets gezonder." 

Wat vind je leuk aan Nederland?
"De sfeer en alle vriendelijke mensen. Natuurlijk kom ik hier vooral om te schaatsen, dus écht heel veel heb ik nog niet gezien van het land. We zitten vaak in het hotel in Sneek en daar zit ook een leuke bioscoop. Daar ga ik wel graag heen." 

Kunnen we samen de dab doen?
"Natuurlijk!" 

Triangle

 

Wil jij ook jouw held interviewen? Meld je dan aan voor de IJSTIJD! Kidsclub nieuwsbrief.
Regelmatig ontvang je dan de IJSTIJD! Kidsclub nieuwsbrief met veel acties en prijsvragen die je niet mag missen! 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan