Tickets
Shop
Nieuws 13 sep 2015

Oslo krijgt overdekte kunstijsbaan

De ijsbaan Valle Hovin in Oslo krijgt een overkapping en zal daarmee serieuze concurrentie worden voor het Vikingskipet in Hamar. Als alles naar plan verloopt moet de baan in 2019 af zijn. Alleen verkiezingen komende week kunnen nog roet in het eten gooien.

Foto : Soenar Chamid

Het moet een moderne en milieuvriendelijke baan worden, zo meldt de gemeente Oslo op hun website. De nieuwe baan moet voldoen aan de wensen van topsporters en recreatieve rijders. De bestaande baan van Valle Hovin stamt al uit 1969 en is een openluchtstadion.

Het idee voor de nieuwe baan in Oslo komt overigens niet uit de lucht vallen. Toen de Noren een aantal jaar geleden serieus aan de slag gingen om de Olympische Spelen van 2022 binnen te halen kwam een overdekte ijshal in Oslo al ter sprake. "Er is een grote behoefte aan een overdekte baan in Oslo. Dus daar zal een nieuwe baan moeten komen", meldde Nils Einar Aas, toenmalig algemeen secretaris van de Norges Skøoyteforbund toen. "Dat is niet alleen onze mening, maar ook die van de het olympisch comité en de gemeente Olso."

Het plan voor een overdekte ijsbaan stond toentertijd overigens los van de kandidaatstelling van Oslo voor de Spelen. "De plannen voor een stadion lopen al jaren, zij het in een wat eenvoudigere vorm", verkondigde Aas toentertijd. "We hebben nu, los van de Spelen, subsidie gekregen om het project uit te werken, maar door mee te gaan in de kandidaatstelling voor de Spelen kan het proces versneld worden."

Schaatsmekka

Oslo kent meerdere ijsbanen, waarvan het Bislett stadion lang het schaatsmekka van Noorwegen en de wereld is geweest, waar in de jaren zestig ook Ard Schenk en Kees Verkerk roem vergaarden. Uiteindelijk moest Bislett het afleggen tegen de overdekte ijsbanen. Een bijkomend probleem was dat de modernere ijsbanen kortere bochten kregen. Het profiel van de ijsbaan paste daardoor niet meer op de atletiekbaan van het Bislett stadion.

In 1988 werd er voor het laatst geschaatst in Bislett. Er werden daarna nog wel enkele toernooien op de Valle Hovin kunstijsbaan verreden. In het seizoen 1993-1994 nam het Vikingschip in Hamar die rol over als er grote schaatstoernooien in Noorwegen werden georganiseerd.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan