Tickets
Nieuws 04 sep 2015

Pechstein zoekt trainingspartner 'aus Holland'

Claudia Pechstein (43) is naarstig op zoek naar een goede trainingspartner en daarvoor heeft de Duitse haar blik naar het westen gewend. De vijfvoudig olympisch kampioene traint het liefst met een Nederlandse schaatser die de drie kilometer binnen 3.50 tot 3.55 minuten aflegt en de vijf kilometer in 6.45 tot 6.50 minuten (op laaglandbanen).

Foto : Sander Chamid

"In Holland zijn nu eenmaal veel meer goede schaatsers dan bij ons", meldt Pechsteins manager Ralf Grengel. Via via heeft hij al enkele Nederlandse rijders benaderd. Voorlopig zonder succes. Om zijn zoektocht naar een trainingspartner ‘aus Holland’ te versnellen, doet hij deze oproep. "Misschien dat een jonge schaatser die nog geen team heeft, dit een mooie uitdaging vindt."

De directe vraag van Pechstein is dus: Wie komt er naar Berlijn om mij klaar te stomen voor de Winterspelen van Pyeongchang 2018? Zij biedt haar nieuwe trainingsmaatje een woning in de Duitse hoofdstad, plus een auto en 'een klein beetje zakgeld'. In ruil daarvoor moet je als schaatser temporondjes op het Berlijnse ijs maken, als een soort gangmaker voor de oude dame.

Pechstein verkeert nog altijd in goede vorm. Deze zomer won ze weer diverse titels bij het inline-skaten. Trainen doet ze in haar geboortestad Berlijn weer onder de vleugels van haar oude jeugdcoach Uwe Hüttenrauch. De schaats(st)ers met wie ze daar samenwerkt zijn Isabell Ost, Will Koschel en nog vijf junioren. Grengel: "Op Willi na zit er niemand bij aan wie Claudia zich optrekken kan. Daarom zoekt ze nog een Nederlandse man om snelle rondes te kunnen rijden."

Pechstein nam aan zes Olympische Spelen deel, voor het eerst al in 1992. Vijf keer achter elkaar werd ze olympisch kampioen. In 2010 ontbrak ze door een dopingschorsing, waarvan ze de juistheid tot op de dag van vandaag aanvecht. Pechstein knokt niet alleen via Duitse rechters voor rehabilitatie en een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro, sinds 2011 toont ze haar strijdlust ook weer op EK’s, WK’s én de Winterspelen van Sotsji, waar ze op de drie kilometer net naast een medaille greep.

46 jaar

Als Pechstein in 2018 weer aan de Winterspelen deelneemt, zal ze 46 jaar oud zijn. Voorlopig is ze nog altijd de beste allroundschaatsster van haar eigen land, gespecialiseerd op de lange afstanden. Om aan de top te blijven, zoekt ze een betrouwbaar trainingsmaatje, dat met haar vele uren op het ijs wil doorbrengen tot aan de Spelen van Pyeongchang.

Grengel: "Berlijn is een wereldstad, heerlijk om in te wonen, en Claudia is een levende schaatslegende, bijzonder om mee samen te werken. Wij hopen dat die combinatie aantrekkelijk genoeg is voor een jong talent uit Nederland om deze stap te wagen."

Wie interesse heeft, kan zich per e-mail bij hem melden. "Mijn adres is management@powerplay.ag. Ik ben benieuwd naar de reacties."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan