Er is veel te doen om het wegparcours, waar vandaag het tweede deel van de Europese kampioenschappen plaatsvindt. Naast de olympische ijsbaan van Innsbruck is een ronde van 275 meter uitgezet met hele krappe bochten.

Veel rijders klagen over het parcours, waar je onmogelijk met volle snelheid overheen kan. Jan Blokhuijsen is de eerste rijder die aangeeft niet te zullen rijden. “Het is het me niet waard om dit risico te nemen”, zegt hij erover. Hij rijdt wel de marathon op zondag. Ronald en Michel Mulder reden wel hun 200 meter.

Volgens de regels moet het parcours minimaal 400 meter zijn. Marc Decraemer keurde het parcours namens de Europese bond toch goed. “Omdat we geen keuze hebben. Het is hier rijden, of geen EK rijden. We hebben het parcours niet goedgekeurd, maar hebben het EK wel toegestaan. Uiteindelijk hebben we daarbij gekeken naar de veiligheid, en met de luchtboarding is dat afgedekt.”

Bij de toewijzing van het EK, twee jaar geleden, heeft de organisatie beloofd zich aan de voorwaarden te houden. “Maar als je hier in juni komt kijken en ziet wat ze ervan gemaakt hebben, kun je al geen kant meer op.” Overigens werd het marathonparcours wel afgekeurd en is er een alternatief gevonden.

Hij snapt de kritiek wel. “Maar de grote landen die nu het hardst klagen, zoals Frankrijk en Italië, hebben zelf in geen jaren een kampioenschap georganiseerd. Dus wat mij betreft nemen ze hun verantwoordelijkheid.”

Omdat er regen voorspeld is, worden deze morgen al de 200 meters afgewerkt als finale, en zijn de voorrondes geschrapt. Vanavond staat dan de afvalkoers op het programma. Als het inderdaad gaat regenen en de baan glad wordt, kon dat wel eens een spectaculair kampioenschap worden.

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.

Door Geert Plender - Laatste update op 06 jul 2017 om 13:55