Tickets
Shop
Nieuws 25 jul 2015

Anna van den Bos maakt coach Berga-Belloni trots

Een mooi succes voor het jongste team op de Europese kampioenschappen, de groep van bondscoach Valentina Berga-Belloni. Anna van den Bos knokte zich naar het zilver op de puntenkoers.

Foto : Neeke Smit

Van den Bos werd eerder al vierde op de afvalkoers en met het relayteam greep ze brons op de piste. De tweede plaats is bijzonder, want Van den Bos is nog maar veertien jaar en eigenlijk nog kadet. “Valentina had me meegenomen zodat ik zou kunnen leren”, zegt ze. “Ik had echt, echt niet verwacht dat ik voor de medailles zou kunnen meedoen.”

Wat het succes extra leuk maakte is dat het een mooie teamprestatie was. Fleur Veen en Marijke Groenewoud hielpen Van den Bos de wedstrijd door, toen ze na een aantal sprints terugzakte. “Ik wilde eerst tot de laatste tien ronden wachten, maar halverwege was er ineens een kans om mee te springen met iemand. Daarna zat ik echt even helemaal kapot, maar gelukkig gaf Marijke me toen een zetje, waardoor ik erbij kon blijven.”

In de finaleronden greep ze nog eens punten, waarmee het zilver was veiliggesteld. Elena Rigas uit Denemarken, die al meer eremetaal ophaalde dit toernooi, won, maar is wel twee jaar ouder. Het succes geeft haar hoop dat ze ooit voor een titel kan gaan. “Voor het toernooi had ik daar echt nooit aan gedacht, maar ik heb nog twee jaar bij de junioren B voor de boeg en ik hoop nu eigenlijk een keer kampioen te worden.”

Belloni-Berga keek trots toe. “Ja, dat mag ook, want zilver op de puntenkoers is niet niks. En ze hebben als groep goed samengewerkt, dat vind ik nog veel belangrijker.” De Italiaanse meervoudig wereldkampioene weet precies hoe dat van doorslaggevend belang is. “Als we in de toekomst op willen boksen tegen de Italianen en Fransen, dan moeten we het als team doen. En dat is wel eens lastig. Soms willen ze liever voor eigen kans gaan en dan moet ik ze vertellen dat ze samen meer gaan winnen dan alleen.”

In de nog jonge en frêle Van den Bos ziet de bondscoach wel een toekomstig kampioen. “Ik heb Manon Kamminga en Irene Schouten ook medailles zien halen bij de kadetten. Het enige wat Anna moet blijven doen, is blijven skeeleren en daar plezier in houden. Het liefst met deze hele groep. Als ze op haar zestiende voor het schaatsen kiest, wordt het een ander verhaal. Dan zal ze niet de nieuwe Kamminga kunnen worden.”

Hoolwerf vijfde

Bij de junioren B jongens werd Bart Hoolwerf vijfde. Het jongere broertje van marathonschaatser Evert Hoolwerf plaatste vroeg in de wedstrijd een aanval en pakte daarmee twee punten. De Fransen bleken, net als het hele toernooi, de besten. Ze werden eerste, tweede en vierde.

Lees alles over de EK inline-skaten op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan