Live
Shop
Nieuws 23 mei 2015

Broers Mulder laten Utrecht paars kleuren voor MS

Een stoet van bijna duizend paarse shirtjes manoeuvreerde zich vrijdagavond rollend door de straten van Utrecht. Met voorop: Ronald en Michel Mulder. Als ambassadeurs van Stichting MS Research wilden zij met de ‘Skate for MS’ aandacht vragen voor de ziekte en zoveel mogelijk geld ophalen.

Foto : Maayke Grootscholten

"We hebben natuurlijk allemaal zo'n mooi shirt aan", zegt Ronald voorafgaand aan de tocht. "Dennis van der Geest rijdt voorop mee als DJ en die zal ook goed hard muziek draaien, dus mensen gaan ons echt wel zien."

En dat is gelukt. Joelend, juichend en high-fivend aanschouwde Utrecht de stroom skaters die over klinkers, autoweg en zelfs een stuk snelweg een ronde van vijfentwintig kilometer reden. "Dat is vijftig keer een vijfhonderd meter", lachen de sprintmannen van Team beslist.nl. "Maar ik denk dat we het hardlopend ook nog wel bijhouden, dus dat komt wel goed", voegt Michel daaraan toe.

Vorig jaar zijn de mannen op wereld MS-dag ambassadeur geworden van Stichting MS Research en waren toen aanwezig om de beurs te openen. Omdat de MS-dag van volgende week botst met de voorbereiding op het NK in Purmerend besloten de broers hun actie deze week te voeren. "We wilden sowieso iets doen voor MS en Beslist.nl wilde daaraan meehelpen", zegt Ronald. "Toen dachten we; wat past nou echt bij ons? Dan is skaten natuurlijk heel erg gaaf. Ik had ooit eens gehoord van de Friday Night Skate in Parijs. Dus toen hebben we het op poten gezet en nu gaat het echt gebeuren. Ik heb er heel veel zin in."

Als topsporters beseffen de broers de ernst van een ziekte als MS maar al te goed. "Dat is het tegenovergestelde van wat wij hebben", zegt Michel. "Sportief alles kunnen doen en ook nog als beste van de wereld. Dan zie je aan de andere kant mensen die dat niet kunnen. Dat is natuurlijk niet alleen bij mensen met MS, ook bij andere ziektes. Vooral als dat dan in je eigen familie gebeurd, dan besef je het wel vaker."

Bij de moeder van Ronald en Michel werd vijfentwintig jaar geleden MS geconstateerd en ook zij is erbij vanavond. "Ze vindt dit heel leuk", gaat Michel verder. "Wij zitten nu eenmaal ook in die positie. We zijn wat bekender en doordat we ambassadeur zijn wordt dit misschien eerder opgepakt door de media en dat is eigenlijk het doel dat we hebben: Meer aandacht krijgen voor MS en meer geld voor onderzoek.

Ploeggenoten Pim Schipper, Daidai Ntab, Kai Verbij, Jesper Hospes en trainer Gerard van Velde zijn ook aanwezig om de broers te steunen. "`Dat is mooi natuurlijk en het is voor de mensen die meedoen misschien ook wel leuk dat zij erbij zijn", zegt Michel.

Femke, Renske, Sofie en Fien. | Foto : Maayke Grootscholten

Vriendinnen Femke (18), Fien (16), Renske (15) en Sofie (15) skaten ook mee. Ze trainen normaal altijd bij SHV Woerden, maar maken voor dit bijzondere evenement graag een uitzondering. Geld en aandacht voor MS staan bij de meiden bovenaan, maar ze kunnen al giechelend niet ontkennen dat ze ook een klein beetje voor de broers zijn gekomen. "Ze waren heel aardig en ze doen ook helemaal niet moeilijk over op de foto gaan, zelfs als er zoveel mensen zijn", zegt Fien.

In de winter wordt er door de vriendinnen ook samen getraind op de ijsbaan. "We hebben een superleuke en gezellige groep", zegt Sofie. "Alleen zijn de schaatswedstrijden wel een beetje vroeg op de ochtend." De Skate for MS is volgens de dames een groot succes en vooral het skaten over de snelweg heeft indruk gemaakt. "De sfeer is zo leuk en er zijn allemaal enthousiaste mensen", zegt Renske.

"Ze maken er echt iets heel leuks van", vervolgt Femke. "Het is heel leuk georganiseerd dat we allemaal een shirtje krijgen en het is zeker voor herhaling vatbaar." Moeite met het uitrijden van de tocht hebben deze getrainde dames natuurlijk niet. "Eitje!", luidt het.

De vriendinnen doneren samen vijftig euro aan MS Research en mogen als beloning hier de groetjes doen aan hun trainers; Jaap Goes, Ab Nederlof en Rigard van Klooster, bij dezen.

Tristan, Timothy en Tjeerd de Vries

Ook familie De Vries skate mee voor MS. Tristan (10) en Timothy (15) zijn samen met hun vader Tjeerd van de partij. "Ik vind het leuk om te skeeleren en ik vind het ook leuk om te helpen voor de ziekte", zegt Tristan. De stoere kleine man heeft de vijfentwintig kilometer helemaal uitgereden. "Ik ben wel een beetje moe nu", zegt hij.

De familie is lid van A.IJ.C. Thialf in Arnhem en er liggen dan ook de nodige ambities. "Zo goed als Michel worden", zegt Tristan. "Hij heeft een goede techniek en hij is heel goed." Ook broer Timothy wil graag de top bereiken. "De jongens sporten heel veel, ik meer recreatief", lacht Tjeerd.

"Het is belangrijk dat ze zich realiseren dat het geen vanzelfsprekendheid is dat iedereen maar zo fijn kan sporten", gaat Tjeerd verder. "Dat er ook mensen zijn die ernstig ziek zijn en dat je met een dergelijke tocht en het inzamelen van geld kunt zorgen dat die mensen geholpen worden. Dat vind ik wel heel belangrijk om mee te geven aan de heren. Het is ontzettend gaaf om met de jongens mee te doen, ik ben trots."

"Het is leuk om mee te doen", zegt Timothy. "Iedereen skate op zijn eigen tempo en iedereen heeft lol. Het is een mooi evenement."

NK Purmerend

Voor de Mulders staat volgende week in het teken van de NK in Purmerend. Wie daar gaat winnen? "Ik", klinkt het in koor. "Het gaat wel weer spannend worden", zegt Michel. "Gister in de training zaten we ook weer heel dicht bij elkaar."

"In het voordeel van Michel helaas", gaat Ronald lachend verder. "Het is best een lastig baantje in Purmerend, dus er zijn meer kanshebbers."

Tijdens de Skate for MS werd zesduizend euro opgehaald voor MS Research. De cheque werd na de tocht door Ronald en Michel overhandigd. Doneren kan natuurlijk nog steeds op msresearch.nl.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan