Aan het begin van het seizoen was Ireen Wüst duidelijk in haar doelen: ze wilde een wereldrecord rijden bij het WK Allround in Calgary. Nu, een paar dagen voor het toernooi moet ze concluderen dat dat niet zal lukken. “Ik ben realistisch. Een titel? Ja. Een wereldrecord? Nee.”

Tot voor kort had Wüst nog de hoop dat ze op de snelle Olympic Oval het gevoel zou krijgen dat ze voor het eerst in haar loopbaan een wereldrecord zou kunnen rijden. Dat gebeurde niet. “Ik had grote ambities. Ik wilde een wereldrecord op de 1500 meter, maar dat heb ik losgelaten.”

Het zit niet in Wüst om die ambitie tegen haar gevoel in vast te houden. “Er zijn dagen dat ik van de daken zou schreeuwen dat ik er absoluut voor ga”, zegt ze. Maar die dagen beleeft ze nu niet. “Wellicht dat ik zondag ineens de sterren van de hemel rijd, maar die kans lijkt me klein”

“Voor een wereldrecord moet je absolute supervorm hebben”, stelt Wüst. En daar ontbreekt het haar aan. “Ik hoopte dat het nog zou komen, maar ik heb hier moeite met de bochten op die hoge snelheid.”

Wereldtitel

Ondanks dat heeft Wüst er wel vertrouwen in dat haar vijfde wereldtitel op rij kan grijpen. “Ik ben, denk ik, wel goed genoeg om vier sterke races te rijden en mee te doen om de titel.”

Dat is de rijdster van Team Continu uiteindelijk ook het liefste. “Als je mij vraagt wat meer voor me betekent, een wereldtitel of een wereldrecord, dan is dat een titel. Records worden namelijk altijd weer verbroken, een titel blijft staan.”

Op het WK wordt Wüst waarschijnlijk in de mangel genomen door Heather Richardson en Martina Sablikova. “Martina is mijn grote concurrente”, schat Wüst in. “Ze reed in Heerenveen een persoonlijk record op de 1500 meter. Die gaat zeker huishouden op de vijf en drie kilometer.”

Datzelfde verwacht Wüst van Richardson, maar dan op de 500 en 1500 meter, al houdt ze wel een slag om de arm. “Het is kijken hoe ze zich voelt na al het reizen en het WK Sprint, maar op papier is ze gevaarlijk.”

De situatie – een gevaarlijke sprintster en een gevaarlijke allroundster – doet Wüst denken aan een aantal jaar geleden. “Het is een beetje zoals de jaren dat Christine Nesbitt en Martina Sablikova beiden zo goed waren.”

Met billen bloot

Ze kan in ieder geval niet op halve kracht gaan rijden. “Ik moet nu zeker met de billen bloot en alles geven. Het wordt spannend”, voorspelt ze.

En het had nog spannender kunnen zijn, denkt Wüst. “Het is wat dat betreft jammer dat Brittany Bowe geen drie kilometer in Hamar heeft gereden om zich hiervoor te plaatsen. Dat geeft een toernooi wel even iets extra’s.”

De laatste keer dat Wüst zo op de hielen werd gezeten was in 2011, ook in Calgary. Toen zetten Nesbitt en Sablikova haar onder druk. “Dat was toen echt even nagelbijten voor de vijf kilometer, maar het gaf de titel meer glans.”

Dat de regerend wereldkampioene geen goud won bij de WK Afstanden zit haar niet dwars. “Ik was juist heel allround, toch?”, lacht ze. “Ik werd twee keer tweede en twee keer vierde. Dat zijn goede voortekens.”

Kemkers

Sinds haar beslissing om na dit seizoen Team Continu weer te verlaten blijven de vragen over haar toekomst opborrelen, maar daar weet Wüst nog niet veel over. Ze heeft in de zoektocht naar een nieuwe omgeving wel steun van Gerard Kemkers gekregen.

“Het gaat niet verder dan een adviseursrol over wat ik volgend jaar het beste kan doen”, zegt Wüst over het contact met de oud-TVM-coach. “Het is niet zo dat hij mijn schema’s schrijft of me coacht. Dat doen Gianni en Marianne nog altijd.”

De rol van Kemkers is puur adviserend. “Zoals een vader dat kan doen”, legt ze uit. “En ik heb het wel vaker gezegd: Gerard is mijn ‘schaatsvader’ zoals Sven mijn ‘schaatsbroer’ is.”

Lees alles over het WK Allround op onze speciale pagina.

Door Erik van Lakerveld - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:48