Tickets
Shop
Nieuws 14 mrt 2015

Plezier en motivatie centraal tijdens NK SPA

Nadat bekend werd dat de KNSB het NK Scholenploegenachtervolging (SPA) niet meer zou organiseren stonden iSkate en Sportconnection klaar om het toernooi in leven te houden. Afgelopen donderdag was het zover: De grote finale van het NK SPA 2015 op ijsbaan De Westfries in Hoorn.

Foto : Mady Kleeven

Heel even dreigde het feest niet door te gaan. Vorig jaar was namelijk het laatste jaar dat de KNSB de SPA zou organiseren. “Wij dachten; dat kunnen we niet maken”, zegt Pieter Mast van iSkate, “Dit is een evenement waar je de breedtesport bereikt en zeker met het ontbreken van natuurijs, gaan kinderen het ijs niet meer op.”

iSkate richt zich vooral op de opleiding van talentvolle schaatsers. “We richten ons professioneel op kinderen vanaf twaalf tot, ja, tot Michel Mulder”, zegt Mast.

Mede daarom vindt hij dat iSkate de verantwoordelijkheid heeft de SPA te behouden. “Als schaatsploeg en organisatie hebben we de verantwoordelijkheid dat de sport blijft leven”, zegt hij. “Ik vind dat elke schaatsploeg die verantwoording heeft en die zou moeten nemen. Als we allemaal drie evenementen doen, dan hebben we evenementen voor iedereen. Dan maak je de sport groot.”

Tabor College

Dit jaar werd de SPA voor de eerste keer mede georganiseerd door een van de deelnemende scholen. “We vinden dat het evenement niet alleen voor scholieren, maar ook door scholieren moet zijn”, zegt Mast. “Het Tabor College uit Hoorn zorgt hier vandaag voor heel veel ondersteuning.”

“We deden eerst gewoon mee als school”, zegt Mark Jeninga, topsport coördinator en docent geschiedenis op het Tabor College. “Toen hebben we met een aantal ouders voorrondes georganiseerd en twee jaar geleden vroeg de KNSB of wij een finale wilden organiseren.”

Dit jaar kreeg het Tabor College de vraag om mee te helpen in de organisatie. “'We zoeken een ijsbaan', zeiden ze. Dat kan wel bij ons, dachten wij toen. Toen vroeg Jan of wij wilden helpen organiseren.”

Jeninga heeft het hier over Jan van der Meulen, oprichter van Sportconnection en speaker tijdens de grote toernooien. Daarom heeft hij in Hoorn ook zelf voor het commentaar gezorgd.

Foto : Mady Kleeven

Klokken en livestream

Dat er zoveel leerlingen mee wilden helpen tijdens de SPA is volgens Jeninga te danken aan het examenvak Sport en Maatschappij waarvoor de studenten punten konden scoren. De sportklas zorgde tijdens de SPA voor technische ondersteuning van de wedstrijd zoals; tijden klokken, tijden invoeren en de bediening van het uitslagenbord. Het mediadeel van de opleiding zorgde voor een livestream via youtube. “Dat zijn leerlingen die ook meedoen aan sport, maar nu ook de organisatiekant zien”, zegt Mast, “Dan krijg je een veel breder spectrum dan alleen schaatsen.”

Omdat het Tabor College een school is met sportprofilering stonden er heel wat teams met eigen leerlingen aan de start. Toch zijn er geen extra trainingen voor de SPA georganiseerd.. “De wedstrijdrijders komen elkaar op de avondtrainingen wel tegen”, zegt Jeninga. “Die pakken dan even een startje mee. De rest heeft gewoon een schaatsblok op school.”

“Wij sturen daar heel weinig in”, vervolgt hij. “Zoek zelf een leuk team uit. Wil je trainen, ga je lekker trainen. Wil je het niet, doe je het niet.” De steun vanuit school blijkt tijdens de wedstrijden wel ontzettend groot te zijn. “Leerlingen die gewoon naar school moesten willen via Whatsapp op de hoogte gehouden worden”, zegt Jeninga. “Ik hoorde net een school uit Drenthe”, vervolgt hij. “Die hebben een team in de finale staan en zijn nu met auto's onderweg naar hier, dat is drie uur rijden.”

Foto : Mady Kleeven

Samenwerking bevalt

Mast zegt erg tevreden te zijn over de samenwerking met het Tabor College en ziet deze opzet dan ook graag blijven in de toekomst. “Het bevalt heel goed”, zegt hij. “Ik denk dat dit het meest effectieve is en ben er een groot voorstander van nog meer uit te besteden aan scholen en scholieren. Kijken waar hun behoeftes liggen en wat wij nodig hebben.”

Het is volgens Mast de bedoeling om een cyclus te creëren waarin acht tot negen ijsbanen een voorronde hebben en om de beurt de finale mogen organiseren.

Terwijl op de 400-meterbaan de titelstrijd in volle gang is kregen basisschoolleerlingen op de ijshockeybaan van het middenterrein schaatsles van de dames van Team Afterpay. “Die baan lag er toch”, zegt Mast. “Op de 400-meterbaan zien ze middelbare scholieren rijden. Dan gaan ze volgend jaar van groep acht naar de middelbare school en denken ze, dat wil ik ook. Dat is mooi. We vinden het voor onze rijders ook belangrijk dat ze dit soort dingen zien en dat ze dit soort dingen doen.”

Anice Das was een van de aanwezige Afterpay-dames. “Het was heel leuk”, zegt ze na afloop van de eerste lessen. “Het is leuk om te zien dat die kinderen er plezier in hebben” Volgens Das zijn dit soort evenementen goed voor het schaatsen. “Er is geen natuurijs", zegt ze. "Dan kom je er minder mee in aanraking. Dit is dan heel goed voor de sport. Het houdt de kinderen toch op de schaats hoop ik.”

Zelf heeft Das vaak meegereden op de SPA. “Ik deed mee met meiden die ik al kende van het schaatsen”, zegt ze. “Het is een heel leuk sfeertje, het is een wedstrijdje, je bent de hele dag op de baan.” Of ze de SPA ooit heeft gewonnen weet Das niet meer. “Wel de voorrondes in Drenthe sowieso”, zegt ze.

Foto : Mady Kleeven

Motiveren

Jongeren motiveren voor het schaatsen lijkt het grootste doel van de SPA. “Naar een ijsbaan gaan en het genieten van de sport”, zegt Mast. “Als er maar eentje extra naar de ijsbaan gaat, dat is voor mij prima.”

Wel zou de organisatie graag zien dat er meer niet-licentierijders mee komen schaatsen. Van de groepen die zich aanmelden rijdt namelijk zo'n zeventig procent met wedstrijdlicentie.

“Ik kan er enorm van genieten als ik de lijst uit Den Haag zie en dat er namen opstaan die ik niet kan uitspreken", zegt Mast. "Die zijn niet Nederlands. Het is toch tof dat die mensen naar de ijsbaan gaan, dat zie je niet zo vaak. Je hebt één Shani Davis, die kent iedereen, maar er rijden er nog veel meer rond.”

Ook volgend jaar zullen iSkate en Sportconnection de organisatie van de SPA weer op zich nemen. Laagdrempeligheid moet volgens Mast de kracht zijn van dit toernooi. “Op je noren of je ijshockeyschaatsen, in je wedstrijdpak of je spijkerbroek, het maakt allemaal niks uit.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan