Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2015

Hoogeveen klopt Schouten in sprint KPN Grand Prix Falun

Hij betaalde zelf de kosten voor de reis, verblijft in de plaatselijke gevangenis en pioniert als in zijn beginjaren. Maar voor Jouke Hoogeveen was het al na de eerste Grand Prix in Zweden alle moeite waard. Op het Runn-meer bij Falun was hij nipt de snelste in een massasprint. Simon Schouten was geklopt, Rick Smit eindigde als derde.

Foto : Neeke Smit

Jouke Hoogeveen is bezig aan een unieke reeks. Deze zege die hij donderdag na 100 kilometer boekte, was alweer zijn vierde tijdens een Grand Prix in Zweden na eerdere overwinningen in 2009, 2012 en vorig jaar. Voor deze triomf moest hij wel even billen knijpen, want de beelden moesten er aan te pas komen om te bepalen wie zijn schaats eerder over de streep drukte: Hoogeveen of Schouten. Uiteindelijk was de marge achtduizendste in het voordeel van de Tjolk-rijder.

’’Mijn vierde zege in Zweden’’, jubelde Hoogeveen. ’’Ik hoop dat het nog lang niet ophoudt. En eerlijk gezegd: als ik hier op mijn 36e nog een massasprint kan winnen, dan kan ik nog wel even door.’’ Dat was een unicum voor Hoogeveen, die toch de koning van de vlucht is. ‘De Lange Adem’ kwam bij al zijn voorgaande overwinningen solo over de streep, en dat deed hij ook in de eerste Grand Prix van dit seizoen op de Weissensee.

’’Dit heb ik nog nooit meegemaakt’’, bekende Hoogeveen. ’’Ik rijd dit seizoen echt makkelijk op natuurijs, word niet echt moe. In de sprint is het dan een kwestie van postioneren en daarmee had ik dit keer eens een beetje geluk.’’

Dat dwong Jouke Hoogeveen misschien ook wel deels zelf af door bewust de keuze te maken naar Zweden te komen. Jillert Anema, trainer van zowel A-ware/Fonterra als Tjolk, zag het niet zitten af te reizen naar Zweden, Dat doet de eigenzinnige Fries de laatste jaren nooit meer. Naar de reden daarvoor kan slechts worden gegist, maar Hoogeveen stelde vanaf het begin wél naar Zweden te willen. ’’Daar heb ik nooit over getwijfeld en dat heb ik ook kenbaar gemaakt. Jillert respecteerde dat, vond het eigen initiatief prima, maar zei wel dat hij me daar niet bij ging helpen.’’

Hoogeveen vond een maatje in Niels Mesu, de rijder van A-ware/Fonterra die ook graag naar Zweden wilde. ’’Konden we samen, dat was mooi.’’ Ze betaalden alles zelf. ’’Dat was de consequentie van de afspraak die we maakten. Daar heb ik ook geen moeite mee.’’ Gevolg was dat alles gebeurde op low-budget basis. Zo eindigden Hoogeveen en Mesu in de gevangenis van Falun, die sinds een paar jaar dienst doet als hotelletje. ’’Ik heb gewoon het goedkoopste hotel in Falun gezocht. Tja, dat blijkt dan de gevangenis. Ach, het is niet anders. We hebben net bijna twee weken in een superloxe hotel aan de Weissensee gezeten, en nu dan even een paar dagen zo. Ik word verder goed betaald om te schaatsen en deze kosten hebben we op de eerste dag alweer terugverdiend.’’

Met dank aan die machtige sprint na een loodzware koers. Want pittig was het zeker in Falun, zoals eigenlijk altijd. Maar nu, vertelde Hoogeveen, deden de mannen dat ook deels zelfs. ’’Het was de ene aanval na de andere en dat begon al na een kilometer of tien, twintig. Het ging maar door. Voor ons best lastig, omdat we maar met z’n tweetjes waren. Dan moet je vaak even je gezicht laten zien, of een gaatje dichtrijden. Dat ga je aan het einde wel voelen.’’

Hoogeveen zag onder een stralende zon hoe op het ruwe ijs van het Runn-meer kort voor het einde een kopgroep van vijf ontstond, met onder anderen Niels Mesu, Sam Boon en Bart de Vries. Die werd onder andere door valpartijen in de laatste ronde weer ingerekend. Daardoor kwam het opeens aan op een sprint. ’’Met al dat werk in de benen verbaasde het me wat ik nog over had. In de laatste ronde zat ik echt niet lekker meer, daarom hoopte ik dat Niels vooruit bleef, anders zou het niks worden. Hij zat kapot, ik had ook niet veel meer. Het liep anders. En dan wordt Niels zelfs ook nog vierde.’’

De kater was voor Simon Schouten. De West-Fries van Husqvarna/Primagaz gaf weliswaar slechts achtduizendste toe op Hoogeveen, maar drukte toch zijn schaats gelijktijdig over de streep. ’’Maar ik tilde mijn voorste schaats iets op. Daar zat het verschil in’’, verklaarde Schouten, die daardoor een minimale achterstand heeft in het klassement van de KPN Grand Prix. Hoogeveen leidt, Schouten volgt op 0,2 punten. Erwin Mesu, de leider na de Alternatieve op de Weissensee, zakte naar plaats vier. Hij viel in de laatste ronde, kon het peloton niet meer bijhalen en kwam op achterstand binnen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan