Tickets
Shop
Nieuws 12 feb 2015

'Dokter' Eva Riemersma stopt

Het vrouwenpeloton gaat volgend seizoen verder zonder ‘dokter’ Eva Riemersma-Van Rheenen. De huisarts uit Bergschenhoek kiest voor haar maatschappelijke carriere.

Foto : Neeke Smit

Voor de 31-jarige Eva Riemersma komt het einde van haar schaatsloopbaan iets eerder dan zij had gewild. De rijdster van team Koga had zichzelf echter belast met een duidelijke opdracht voor dit seizoen. ’’Ik wist vorig jaar al dat ik zou gaan stoppen, tenzij ik nog een superseizoen zou draaien. Dan wilde ik nog een jaartje doorgaan.’’

Dat superseizoen kwam er niet. Riemersma viel in de zomer tijdens een skeelertraining met haar heup tegen een paaltje. Dat heeft haar lang achtervolgd. ’’Ik heb eerst zes weken rust gehouden en ben daarna weer vol gaan trainen. Maar bij de eerste schaatswedstrijd in Amsterdam merkte ik meteen dat mijn hele linkerbeen verzuurde, met name in de bochten. We hebben heel lang moeten zoeken naar de juiste diagnose.’’

Die werd pas zes weken geleden gesteld, en luidde: overbelaste heup. ’’Ik ben te intensief weer begonnen na die blessure’’, stelt Riemersma. ’’Nu ben ik bezig met revalideren.’’ Die diagnose had ze ook zelf als huisarts niet kunnen trekken, legt ze uit. ’’Zelfs de sportartsen wisten het aanvankelijk niet.’’

Tijd

Belangrijker dan de blessure is echter de inspanning die Riemersma moet leveren om op topniveau mee te kunnen. Die, vertelt ze, vergt eigenlijk te veel van haar tijd. ’’Ik ben waarnemend huisarts, maar heb inmiddels wel een vaste praktijk voor drieënhalve dag. De resterende anderhalve dag besteed ik aan het schaatsen, maar ik merk dat dit niet voldoende is om het niveau van deze vrouwen te halen. Het kost me allemaal gewoon te veel energie.’’

Bijzonder aan het verhaal van Riemersma is dat ze pas zes jaar op de schaats staat en toch kans heeft gezien drie seizoenen op het hoogste niveau mee te maken. ’’Ik kom uit de skeelerwereld, waar al die meiden ook de marathons op de schaats rijden. Daar wilde ik ook een keer tussen rijden en dat is me gelukt, ook nog met voor mij voldoende uitslagen. Daar ben ik heel tevreden mee. Ik sluit het nu alleen rot af en dat is jammer. Ik zeg niet dat ze mij nooit meer terugzien, maar voorlopig even niet.’’

Ze blijft deze zomer nog wel inlinen. ’’Dat gaat mij veel makkelijker af, dus dat wil ik nog een seizoen meepakken. Maar na het komende inlineseizoen ga ik zeker wel meer werken.’’


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan