Voor Karolina Erbanova is 2015 het jaar van haar doorbraak. De Tsjechische won op de 1000 meter bij de WK Afstanden en op het WK Sprint brons. Dat deed ze onder leiding van Marianne Timmer bij Team Continu. “Ik hoop dat ik mag blijven.”

Dat ze mag blijven is wel zeker. Coach Timmer wil dolgraag verder met de Tsjechische en ook met de Japanse sprintster Nao Kodaira, zo laat ze weten. Het is alleen budgettair nog passen en meten voor komend seizoen.

Daar is Erbanova van op de hoogte. “Ik ben op zoek naar financiële ondersteuning”, zegt ze. Vanuit de Tsjeschische bond is er weinig budget beschikbaar en dus hoopt ze op een persoonlijke sponsor. “Ik heb nog een plek op mijn pak.”

Haar manager is samen met het management van Team Continu bezig om te kijken hoe ze behouden kan worden voor de ploeg. “Het maakt niet veel uit, maar een Nederlands bedrijf zou mooi zijn.”

Ondertussen zette ze het beste resultaat neer voor Team Continu in Astana. En dat terwijl zij ook, net als haar ploeggenotes, ziek was geweest in de aanloop naar het WK. “Iedereen was ziek. De een wat meer dan de ander. Nao moest zelfs stoppen”, vertelde ze.

“Ik probeerde positief te blijven, maar ik wist totaal niet wat ik kon verwachten”, blikte Erbanova terug op de dagen voor het toernooi. “Maar de eerste 500 meter was meteen supergoed.”

Misslag

Op de eerste meters van de 1000 maakte de 22-jarige sprintster nog een forse misslag, maar kon ze zich nog redelijk herstellen. Die misser ging echter wel in haar hoofd zitten. “Ik was er nerveus door geworden, maar zondag ging het weer prima op de 500 meter. Dat nam de druk weg.”

Vrij van zenuwen reed ze vervolgens naar haar tweede WK-brons in twee weken. Uiteindelijk verraste ze zichzelf daar nog niet eens echt mee. “Na het brons in Heerenveen wist ik dat ik een aardig grote kans had.”

Lees alles over het WK Sprint op onze speciale pagina.

Door Erik van Lakerveld - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:38