In de Leeuwarder Courant schoof Gretha Smit eerder deze week Yvonne Nauta naar voren als haar gedroomde opvolgster. De houdster van het Nederlands record op de 5000 meter hoopt dat het Nauta is die vrijdag onder haar record zal duiken. "Dat is wel een compliment", zegt Nauta zelf.

Volgens Nauta staat de tijd van Smit - 6.49,22 in 2002 in Salt Lake City gereden – al te lang in de boeken. "Ik vind het een scherpe tijd, maar het is absoluut tijd dat ie eraan gaat. En ik zou het supergaaf vinden als ik die tijd zou breken."

Toch wil de rijdster niet al te hard van stapel lopen. Na haar elfde plek op de 3000 meter in Calgary, blijft ze voorzichtig. "Als ik vorige week een betere rit had gereden, had ik gezegd: 'ik ga ervoor'."

Maar haar tegenvallende rit dwingt haar tot een benadering waarbij ze zich op haar eigen techniek en race-indeling richt. Een tijd als doel stellen doet ze niet. "Ik wil mezelf een dienst bewijzen en hier meedoen om de prijzen."

Een extra stimulans om goed te presteren komt voort uit het verleden. Pas een keer eerder reed Nauta een 5000 meter op een hooglandbaan. Dat was in 2011 en ook in Salt Lake City. Die rit was een groot drama. "Vraag maar niet hoe die ging. Ik weet alleen nog dat ik knock-out over de streep kwam", zegt ze. "Dit is nog niet echt mijn favoriete baan. Maar alleen al daarom wil ik goed rijden."

Zuurstof

Daar waar rijden op hoogte voor de sprinters vooral draait om het omgaan met de hoge snelheden in de bochten is voor de stayers de zuurstofopname de beperkende factor. "Qua snelheid is het verschil tussen hoog- en laaglandbanen niet zo groot. Het is hoe he omgaat met minder zuurstof. Je hebt hier minder speelruimte, een smaller bereik", legt ze uit.

"Op laagland zit je niet meteen tegen plafond aan als je wat te hard gaat, hier wel. En tegelijkertijd moet je ook niet te gemakkelijk gaan rijden. Het draait allemaal nog wat meer om finetuning."

En juist omdat het om de details gaat is het lastig voor de rijdsters, denkt Nauta. "Je bent hier eigenlijk maar kort en moet het dan maar even in de vingers krijgen. Dat is een mooie uitdaging."

Kleibeuker

Het is goed mogelijk dat niet Nauta degene is die Smit zal opvolgen als recordhoudster, maar Carien Kleibeuker. Dat erkent de Continu-rijdster ook. “Carien was heel goed in Enschede. Ze rijdt heel lichtvoetig en dat is voor hier wel goed.”

Kleibeuker rijdt, anders dan Nauta al voor het A-programma haar vijf kilometer in de B-divisie, evenals Lisa van der Geest en Antoinette de Jong. Naast Nauta rijdt Irene Schouten in de A-groep.

Lees alles over de World Cup in Salt Lake City op onze speciale pagina.

Door Erik van Lakerveld - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:23