Tickets
Shop
Nieuws 25 okt 2015

Kleibeuker lacht, Schouten baalt

Tot vijftig meter voor de streep leek Irene Schouten de eerste KPN Marathon Cup binnen te slepen, maar ze werd toch nog voorbijgestoken door Francesca Lollobrigida. Daar had Schouten aardig de pest over in. "De sprint verliezen is kut", stelde ze onomwonden vast.

Foto : Neeke Smit

Haar ploeggenote bij Team Royal A-ware/Fonterra, Carien Kleibeuker, kwam met een heel andere gemoedstoestand van het ijs. Zij lachte. Ze had genoten van de samenwerking met haar nieuwe ploeggenote Schouten. "We waren maar met zijn tweeën, maar we waren wel echt een team."

"We geven elkaar ondersteuning en dat maakt het spel heel leuk", benadrukte Kleibeuker. "Zelfs al hebben we niet gewonnen, dit smaakt naar meer."

Het verbaasde Schouten niet dat haar ploeggenote een heel andere nasmaak aan de koers overhield dan zij zelf. "Carien heeft de wedstrijd gemaakt. Ze was de sterkste in koers, ze was de hele tijd vooruit."

Saai

Even had Schouten zelf nog geprobeerd weg te komen, maar al snel ging Kleibeuker op avontuur en bijna de helft van de wedstrijd kon Schouten niets anders doen dan controleren en afstoppen. "Het was saai", verzuchtte Schouten.

En het slot van de wedstrijd maakte het er niet beter op voor de sprintster. "Ik durfde de bocht niet vol te lopen. Ik was nog op geen enkel moment op volle snelheid erdoor gegaan. Nu ging die bocht heel slecht. Daardoor kwamen ze erna met veel meer snelheid naar me toe."

Kleibeuker zag in die laatst bocht juist positieve elementen, want Schouten ging de sprint aan en probeerde daarmee de zege te forceren. "Je kan alleen beter worden als je risico's neemt. Nu pakte dat risico alleen niet goed uit, maar we waren wel aanwezig in de wedstrijd."

Helmen

Kleibeuker en Schouten oordeelden wel eensgezind over de helmen die ze sinds deze winter verplicht dragen. "Ik ben wel voor snijvast spul maar ik ben niet voor de helm", vertelde Kleibeuker terwijl het zweet over haar gezicht parelde. "Het is nogal warm."

Van de hitte had Schouten weinig last gehad, maar ze was eveneens niet blij met de hoofdbescherming. De Royal A-ware/Fonterra-formatie rijdt met shorttrackhelmen, maar de snijvaste nekkragen bij de shorttrackers zijn geïntegreerd in het pak. Dat is bij de marathon niet het geval. Dat blijkt een kleine mismatch. "Onze snijvaste nekkraag duwt de helm naar voren", stelde ze vast.

Lees alles over de KPN Marathon Cup 1 op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan