Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2015

Verweij twijfelt over WK Allround

Met zijn tweede plek op het EK Allround in Tsjeljabinsk heeft Koen Verweij zich verzekerd van een startbewijs op het WK Allround dat begin maart in Canada verreden wordt. "Daar moeten we het nog over hebben", zei Verweij na de tien kilometer.

Foto : Huub Snoep

De rijder van Team Corendon herhaalde daarop opnieuw zijn mantra van deze winter. "Ik moet voorzichtig met mijn lichaam zijn", zei hij. "En rustig en reëel blijven."

Na zijn slordige zomer bouwt Verweij voortdurend een buffer van onzekerheid in, ook al bewees hij op het EK dat er met zijn huidige vorm niet heel veel mis is. Bijna wist hij Sven Kramer van de eindzege af te houden en hij verteerde de vier afstanden goed.

Op de tien kilometer had hij tot halverwege zicht op de titel, die hij na acht kilometer toch verloor. Verweij, die van tevoren het EK een training had genoemd, spaarde zich niet op de slotafstand. "Ik ging hard weg. Als je er zo voorstaat in het klassement dan moet je er ook voor gaan."

Yuskov

"De eerste twaalf ronden gingen goed, maar het zat er niet in om dat vijfentwintig ronden door te trekken", vertelde hij. Verweij had misschien meer kans gehad als Denis Yuskov eerder langszij was gekomen . "Als je tegen elkaar rijdt, ga je al gauw een paar tienden per ronde harder."

Dat gebeurde niet. De Rus kwam pas in de laatste paar ronden opzetten. Toen was Kramer al te ver uit Verweijs zicht. En training of niet, dat zat Verweij niet lekker. "Ik baal er uiteindelijk toch van dat ik niet gewonnen heb, al rijd ik hier mooi voor de insteek waarmee ik gekomen was."

Eerder op de dag had hij de Rus in de uitslag ook al voor zich moeten dulden en dat terwijl hij het winnen de schaatsmijl uitdrukkelijk als doel op het EK had benoemd. Op de WK Afstanden in Heerenveen wil Verweij zich daarop namelijk tot wereldkampioen laten kronen. "De 1500 gaat steeds beter, maar het was nog niet zoals ik het zou willen. De eerste 700 meter waren wel aardig, maar daarna ging het stuk minder. De laatste ronde was gewoon slecht."

Kramer

Met het tegenvallend rijden van Kramer op de 500 en 1500 leek het EK in Tsjeljabinsk een uitgelezen kans voor Verweij om de Fries in het allrounden te verslaan, maar zo keek de Team Corendon-kopman er niet tegenaan. "Er komen nog kansen genoeg en ik kwam er al aardig in de buurt. En dat met deze voorbereiding. Dat geeft vertrouwen."

De strijd tussen hem en zijn oud-ploeggenoot had Verweij wel mooi gevonden. "Ik ben blij dat het allrounden spannend was, ook voor het publiek", zei hij. "En ook voor mij was het mooi, al win ik wel liever." 

 Lees alles over het ISU EK Allround op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan