iSkate, de organisatie achter Team beslist.nl en RTC Noord, heeft een internationale schaatsploeg opgericht. Martin ten Hove, tot vorig seizoen actief als trainer in China, zal als coach voor de ploeg fungeren.

Binnen het 'iSkate International development team' krijgt een aantal buitenlandse schaatsers en coaches de mogelijkheid om volgens de visie en trainingswijze van de Nederlandse ploegen te werken.

In totaal zullen tien rijders deel uitmaken van de ploeg. Het betreft rijders Longjiang Sun en Fan Yang uit China en hun landgenotes Xin Zhao en Qishi Li, August Teodor Haugen, Anders Furnéé en Magnus Myhren Kristensen uit Noorwegen, Cooper Hunter uit Canada en daarnaast de Nederlandse rijdsters Reina Anema en Julia Berentschot.

Dat de twee Nederlandse dames opgenomen zijn in de ploeg heeft twee redenen, legt Ten Hove aan schaatsen.nl uit. "Reina zat al bij iSkate, bij de ploeg van Dennis van der Gun, maar dat was eigenlijk een sprintploeg. In dit team kan ze meer met allrounders trainen. Datzelfde geldt ook voor Julia, die op zoek was naar een ploeg in Nederland en al geïnformeerd had of ze bij ons kon komen."

"Daarnaast is het voor de verhouding van mannen en vrouwen in de ploeg ook mooi dat Julia en Reina er bij horen."

De ploeg zal, net als de andere iSkate-ploegen trainen in Groningen. "Ze wonen nu allemaal in Nederland en alleen voor wedstrijden zullen ze teruggaan naar hun eigen land. Ik heb de afgelopen twee jaar in China wel gemerkt dat je als Nederlandse coach in het buitenland aan de slag kan, maar ik denk dat de buitenlandse rijders het snelst verbeteren als ze in Nederland met Nederlanders kunnen trainen."

Ontwikkelingshulp

"Het iSkate international development team is een antwoord op de roep om 'ontwikkelingshulp' voor het internationale schaatsen na de Olympische Winterspelen van Sotsji", laat iSkate in een persbericht weten.

Een doel van het project is kennisoverdracht, zo benadrukt iSkate. Daarom zijn er ook twee coaches uit China meegekomen met de rijders. De coaches van de rijders in hun land van herkomst mogen het trainingsprogramma op de voet volgen. "Zij kunnen de vergaarde kennis meenemen naar het eigen land en zo het internationale schaatsen naar een hoger niveau tillen."

Op dit moment zijn er alleen vanuit China coaches meegekomen, maar Ten Hove sluit niet uit dat de trainers van de Noorse rijders mogelijk enkele keren op bezoek zullen komen om te zien hoe Ten Hove en iSkate te werk gaan.

Het initiatief van iSkate is niet het eerste om Nederlandse schaatsexpertise te delen met buitenlandse schaatsers en coaches. Eerder nam Team Continu van Marianne Timmer en Gianni Romme al de Japanse Nao Kodaira en de Tsjechische Karolina Erbanova op in het team en ging de ploeg van Johan de Wit, New Balance, in zee met drie Japanse rijders en hun coach.

Bekijk alle langebaantransfers in ons speciale transferoverzicht