De ijsclub van deze week is de Montfoortse ijsclub.


Op Koningsdag organiseerde de club voor de zesde keer haar jaarlijkse inline-skatetocht in Montfoort, waar weer heel veel kinderen op af kwamen. Bestuurslid PR Marja Damme: "We hadden een iets grotere opkomst verwacht, maar mochten uiteindelijk niet klagen. Het evenement viel toch in een vakantieweek en dan zijn er veel kinderen weg. Gelukkig was het  lekker weer en dan is het al snel geslaagd."

"Omdat we het op deze speciale dag doen valt de tocht onder de activiteiten van de plaatselijke Oranjevereniging en zorgen zij voor alle vergunningen. Dat is handig en prettig voor ons, want er zijn al genoeg vrijwilligers op de been op zo'n dag. We houden het met opzet wel wat kleinschalig: het is echt bedoeld voor onze jeugdleden en de andere Montfoortse jeugd. Ze krijgen na afloop allemaal een medaille en dat vinden ze geweldig."

Natuurijs

Het hoofddoel van de club blijft echter schaatsen op natuurijs. "We hebben een koek & zopie tent aan de Grote Gracht en het is daar prachtig schaatsen. Er ligt een parkje naast met een kinderboerderij en dat geeft een leuke entourage. De afgelopen winter viel natuurlijk erg tegen, zo zonder ijs, maar daar hadden alle clubs mee te maken."

"De vier jaar ervoor zijn we wél open geweest en dat is en blijft onze drive. Het hoogtepunt van een ijsperiode is de Kinder Elfstedentocht. Daarvoor heeft een groep leden van de club houten huisjes gebouwd met de namen van de elf steden. Daar waren ze de hele zomer druk mee geweest. Gelukkig kregen we die winter natuurijs en dat maakte die toch helemaal af!"

Oudewater

In winters zonder ijs gaat de club altijd wel een keer met de kinderen in bussen naar de overdekte baan in Utrecht en maakt er daar een feest van. "Verder moeten we het toch van een dichtgevroren Grote Gracht hebben. Kinderen die vaker willen schaatsen en dus ook echt wekelijks willen trainen, sturen we dan ook door naar de buurvereniging in Oudewater. Hun bus, die elke week naar de ijsbaan gaat, komt toch door Montfoort, dus dan stappen onze jeugdschaatsers zó in."

"Die club verzorgt behalve schaatsen ook nog trainingen inline-skaten op hun eigen combibaan en ook daar gaan kinderen van onze club naar toe. Ze doen dan evengoed aan de activiteiten hier mee en blijven lid bij ons, maar krijgen daar meer gerichte training. Andersom hebben wij weer promotie gemaakt voor het inline-skaten in de overdekte hal op een industrieterrein hier in de dorp, toen zij dat oppakten en zo helpen we elkaar én de sport. Daar gaat het uiteindelijk om."

Snertwandeling

Inmiddels maakt men zich alweer op voor de volgende evenementen: de 11-BuurtenGezins-FietsToerTocht op 20 juni en de Snertwandeling in het najaar, die dit jaar op 11 oktober wordt gehouden. "Een jaar of zes geleden hebben we wat wisselingen in het bestuur gehad en de nieuwe – wat jongere lichting – bedacht dat het misschien goed was voor het ledenbehoud en de betrokkenheid van de leden bij de club om door het jaar heen wat meer activiteiten aan te bieden."

"Eén daarvan is die Snertwandeling. Er doet wel jeugd aan mee, maar deze tocht is meer bedoeld voor de volwassen leden. Men kan kiezen uit twee afstanden: 5 of 10 kilometer en we proberen elk jaar een andere, fraaie route samen te stellen, die deels door de polder gaat. En onderweg… krijgt iedereen natuurlijk een kom snert!"

Fietstocht

De fietstocht is – de naam zegt het al – bedoeld voor het hele gezin. "De afstand is 20 kilometer met minstens één stop onderweg, dus dat is ook voor kinderen goed te doen. We starten om 19.00 uur bij de koek & zopie en dan is het nog licht en als de deelnemers terugkomen en zodra het donker begint te worden zijn er lichtjes en krijgt iedereen iets te drinken en wat lekkers."

"Dan wordt het héél gezellig. Vorig jaar hadden we halverwege een stop bij een bijzondere boerderij. Daar konden mensen het een en ander bezichtigen en kregen een lekker appeltje. Wat het dit jaar gaat worden, weten we nog niet: een verrassing!"

Clubpaspoort

Naam club: Montfoortse IJsclub.
Gevestigd in
: Montfoort (Utrecht).
Bestaat sinds
: 1888.
Aantal leden
: 420 gezinnen.
Jongste lid
: door de gezinsleden die we hebben variëren de leeftijden van onze leden van heel jong: 0 jaar.
Oudste lid
: tot heel oud: 100 jaar.
Bijzondere leden
: alle leden zijn bijzonder.
Accommodatie
: bij natuurijs schaatsen we op de Grote Gracht in Montfoort. Daar hebben we een vaste Koek & Zopie.
Website
: www.montfoortseijsclub.nl.
Emailadres
: info@montfoortse.ijsclub.nl.             
Clubblad
: we houden de leden op de hoogte via de website.
Verenigingsmotto
: ijspret heeft pas zin, als we het beleven met het hele gezin!
Feestelijkheden
: ijspret en feest is het zodra er geschaatst kan worden op de Grote Gracht. Dan zijn er ook diverse activiteiten, zoals kortebaanwedstrijden, disco en onze topactiviteit: de Jeugd Elfstedentocht. Daarnaast onze andere activiteiten door het jaar heen: een skeelertocht, de 11-BuurtenGezinsFietsToerTocht, de Snertwandeling, Feestavond en een Dagtocht naar Flevonice.
We willen in de toekomst graag
: nog vele gezellige ijspret-winters op de Grote Gracht in Montfoort.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat
: wij echt de leukste Jeugd Elfstedentocht hebben op natuurijs.
Tot slot: onze 'Gouden Tip' voor andere verenigingen
: onze drijfveer is "schaatsplezier voor IEDEREEN, jong en oud".

Door Marjon Labordus - Laatste update op 06 jul 2017 om 13:38