De Amerikaanse langebaanschaatsers komen zaterdag waarschijnlijk in nieuwe pakken in actie op de 1500 meter.

Er is een aanvraag ingediend, maar het Internationaal Olympisch Comité is nog niet officieel akkoord gegaan. Vrijdag verscheen er een tweet van Brian Hansen, lid van 'Team USA'. "We zullen morgen in nieuwe pakken rijden. Hopelijk brengt dat ons nieuw geluk", schreef hij. De 'tweet' van de rijder is inmiddels verwijderd.

Mocht het IOC de aanvraag goedkeuren, dan zullen alle Amerikaanse schaatsers in een nieuw pak op de baan verschijnen in de Adler Arena. Binnen de ploeg is er echter geen unanieme overeenstemming. "Maar we hebben wel een consensus bereikt. We gaan terug naar de World Cup-pakken", aldus Matthew Kooreman, één van de coaches van 'Team USA'.

"We hebben toestemming van de ISU en we verwachten dat ook het IOC daar in mee zal gaan", stelde Kooreman. "Ik weet niet precies hoe dat proces verloopt, maar ik ben ervan overtuigd dat we vanmiddag in onze World Cup-pakken van start gaan op de 1500 meter."

Sfeer

"We hebben geen hard bewijs dat de olympische pakken slechter zouden zijn, maar we proberen met deze wissel ook de sfeer in het team enigszins te veranderen", legde de coach uit.

De pakken lagen de afgelopen dagen onder vuur. Voorafgaand aan de Spelen claimde men nog dat de schaatsoutfit, door kledingfabrikant Under Armour en vliegtuigbouwer Lockheed Martin ontworpen is, het snelste ooit zou zijn. Tijdens het toernooi zelf was dat echter niet zichtbaar in de resultaten. Onder meer de op dat moment regerend olympisch kampioen Shani Davis stelde teleur op de 1000 meter.

"In deze pakken hebben we wereldrecords gereden. We weten dus dat ze goed zijn. Dat zal de stemming hopelijk doen omslaan, een stuk twijfel wegnemen. Nu weten de atleten dat het zeker niet meer aan het pak zal liggen en dat is het vanaf nu dus aan hun is om te presteren. Er zijn geen excuses meer", aldus Kooreman.

Tijdig

De ISU reageert zaterdagmiddag middels een persbericht op de verklaringen van de Amerikanen dat ze van pak zullen wisselen. "De keuze van USA om van pak te wisselen moet nog goedgekeurd worden door de ISU. Op dit moment bestuderen wij het verzoek van de Amerikanen."

De technische commissies zijn nu bijelkaar. Naar verwachting wordt rond 12.00 uur Nederlandse tijd een beslissing genomen. Het is de vraag of de Amerikaanse pakken dan tijdig klaar zullen zijn voor het begin van de 1500 meter voor mannen, zaterdag om 14.30 uur.

Kooreman beweerde echter dat de World Cup-pakken richting de ISU gingen voor de keuring. "Daarom trainden we ook nu allemaal in andere pakken. Onze wedstrijdpakken worden nu klaargemaakt, dat betekent vooral dat de logo's verwijderd worden."

Ventilatiegat

De oorzaak van de matige prestaties werd gezocht in de pakken en dan met name in het ventilatiegat dat aan de achterkant van het pak zit. Daardoor zou er lucht in de outfit komen, waardoor het opbolt en dat is ongunstig voor de aerodynamische houding die de schaatsers aan proberen te nemen.

Voor de 1000 meter vrouwen van donderdag werd het Amerikaanse tenue aangepast. Het ventilatiegat werd gedicht. Ook in die race wist 'Team USA', ondanks dat het met de grote favorieten Heather Richardson en Brittany Bowe aan de start verscheen, geen potten te breken.

Lees alles over de Olympische Spelen in Sotsji op onze speciale OS-pagina.

Door Anne Joldersma - Laatste update op 06 jul 2017 om 12:42