Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2014

Rusland dreigt met diskwalificatie bij EK

De Russische schaatsbond RSU is ontstemd over de discussie die in Nederland is ontstaan over een boycot van het EK in Tsjeljabinsk. Vicevoorzitter Andrej Vahutin dreigt zelfs met diskwalificatie van de Nederlandse ploeg.

Vorige week liet Team Corendon-coach Jan van Veen weten niet af te reizen naar Tsjeljabinsk omdat hij zich ongemakkelijk voelt bij de rol van Rusland in de wereld en met name in het conflict met Oekraïne en de ramp met de MH17.

Een aantal rijders, waaronder Ireen Wüst en Marrit Leenstra twijfelen ook over deelname. Sven Kramer sprak zich tevens negatief uit over het toernooi in Rusland. Al deed hij vooral een oproep naar de ISU om het toernooi te verplaatsen omdat een boycot van schaatsers in zijn ogen geen zin heeft.

Die uitspraken vanuit het Nederlandse schaatsen zijn bij de RSU in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik weet niet wat de beslissing van de ISU zal zijn rond de aanmelding van atleten, maar ik denk dat na deze woorden er over diskwalificatie gesproken kan worden”, zegt  Vahutin op de Russische nieuwssite Lenta.ru.

ISU

Jan Dijkema vice-voorzitter van de ISU laat weten dat een dreigende boycot of een daadwerkelijke boycot van enkele schaatsers of coaches geen reden voor een diskwalificatie kan zijn. Daarmee is lijkt het dreigement van Vahutin een losse flodder, meer spierballentaal dan een werkelijke mogelijkheid voor de Russen.

Politieke discussie kan  nooit leiden tot sportieve maatregelen, zo benadrukt Dijkema. “Het is zeer verstandig om sport en politiek uit elkaar te houden.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan