Tickets
Shop
Nieuws 20 nov 2014

Sjoerd Huisman Wisselbokaal jaarlijks op wedstrijdkalender

De zesde marathonwedstrijd om de KPN Cup staat zaterdag op kunstijsbaan De Westfries in Hoorn in het teken van Sjoerd Huisman. Ter nagedachtenis aan de veel te jong overleden Noordhollander zal de winnaar bij zowel de Topdivisie dames als heren de Sjoerd Huisman Wisselbokaal in ontvangst mogen nemen.

Foto : Huub Snoep

De afgelopen maanden bleek dat zowel de familie Huisman als de KNSB iets wilde doen ter nagedachtenis aan Sjoerd Huisman. De voormalig nationaal marathonkampioen op natuurijs en marathonkampioen inline-skaten overleed op 30 december 2013 op 27-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Zijn plotselinge dood kwam hard aan. Hoe geliefd hij was bleek op 3 januari, toen de schaatswereld op ijsbaan De Westfries op indrukwekkende wijze afscheid nam van Sjoerd. De man die bij iedereen een lach op het gezicht wist te toveren, bracht mensen met zijn laatste rondje tot tranen.

De familie Huisman en de KNSB hebben met de Sjoerd Huisman Wisselbokaal gekozen voor een blijvend aandenken. De Sjoerd Huisman Bokaal zal ieder jaar aan een marathonwedstrijd verbonden worden, bij voorkeur bij een Cup-wedstrijd op zijn thuisbaan Hoorn.

Als bokaal is gekozen voor een bronzen beeld, gemaakt door kunstenaar Gerrit van Emous uit Putten. Het beeld werd afgelopen zondag in familiekring onthuld. "Ik was vereerd met de opdracht", benadrukt Van Emous, die met zijn beelden vooral expressiviteit wil uitdrukken in met name sportfiguren, sommigen 'gevangen'  in een driedimensionale 'filmstill'.

"Het eerste beeld wat je van Sjoerd herinnert, is hoe hij op zijn knieën door de finish ging bij het NK marathon op de Oostvaardersplassen en die pose heb ik dan ook aangegrepen om hem blijvend te herinneren."

Op de sokkel van het bronzen beeld, dat in nauwe samenwerking met de familie Huisman tot stand is gekozen, staat in Sjoerds handschrift zijn naam gegraveerd plus zijn marathonnummer 24. "De cijfers zijn in 24 karaats goud geschreven", laat Van Emous weten. "24 karaats goud voor een 'gouden' jongen."

Bijzonder

Na de onthulling van het grote beeld (gewicht zeven kilo) kregen de ouders van Sjoerd, broers Remko en Mark, zus Mariska alsmede vriendin Annabel Splinter het beeld in een kleinere uitvoering. Mariska Huisman noemt de wisselprijs die als blijvende herinnering naar haar broer is vernoemd "bijzonder".

"Het is heel mooi dat dit voor mijn broer wordt gedaan. Het beeld dat Gerrit van Emous heeft gemaakt is niet alleen bijzonder fraai geworden, maar ook voor iedereen die Sjoerd heeft zien winnen op de Oostvaardersplassen heel herkenbaar. Toen hij daar won was er twaalf jaar geen NK op natuurijs geweest, en dat was ook nog eens bijzonder."

Om te vervolgen: "En ja, ook dat we na de onthulling van de bokaal allemaal een kleine uitvoering van het beeld kregen als aandenken was enorm gaaf."

De KPN Marathon Cup begint zaterdag in Hoorn met tweede competitiewedstrijd mass start:

Dames B 17.00 uur; Dames A 17.15 uur; Heren B 18.00 uur; Heren A 18.15 uur.

Om 19.00 uur start de KPN Marathon Cup met de Dames (70 ronden), gevolgd door de Top Divisie Heren om 20.00 uur (125 ronden) en de 1e Divisie Heren om 21.30 uur (100 ronden).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan