Tickets
Shop
Nieuws 01 nov 2014

Hoekstra euforisch na zege

Christiaan Hoekstra wilde eigenlijk al een paar meter voor de streep juichen, maar durfde niet. Ook in de laatste meters kon echter niemand de rijder van Groenehartsport.nl van zijn eerste zege afhouden. In de sprint hadden Jan Korenberg en Hugo Heijnen het nakijken.

Foto : Neeke Smit

Achter de streep was Christiaan Hoekstra ronduit euforisch. De 22-jarige Stompwijker schreeuwde het uit van vreugde. Begrijpelijk, want zijn zege was niet alleen mooi, maar ook verrassend. Zo lang rijdt de liefst twee meter en vier centimeter lange Hoekstra nog niet rond in de Eerste Divisie. ’’Dit is mijn tweede seizoen’’, vertelde de Zuid-Hollander, die vorig jaar debuteerde voor de formatie van ploegleider Joost Juffermans.

’’Fantastisch om dan al zo te winnen’’, sprak Hoekstra nog steeds op juichtoon. ’’Ik besef het eigenlijk nog steeds niet zo, moet het allemaal nog een beetje plaatsen. Goh, wat mooi.’’

Hoekstra maakte deel uit van een kopgroep van tien man, waarvan hij ook de initiator was. ’’Een ploeggenoot van me reed voorop, maar het viel een beetje stil. Ik ben gegaan, kreeg een paar man mee en daarna nog wat jongens en ineens heb je een heel interessante groep.’’

Die groep pakte ook een ronde voorsprong, maar daarna knaagden de zenuwen aan Hoekstra. ’’Ja, dan krijg je opeens het gevoel dat je nu echt niet naast het podium mag eindigen.’’ De Stompwijker bepaalde daarom tijdig zijn strategie en besloot die af te stemmen op Mark Ooijevaar. ’’Hij was sterk, is ervaren en weet hoe die finales werken.’’

Bovendien kan Ooijevaar vooral winnen door zo hard mogelijk op kop te rijden. Dat deed hij nu ook. Maar bij het uitkomen van de voorlaatste bocht denderde Hoekstra over hem heen. ’’Als ik op kop rij maak ik met dat lange lijf van mij toch behoorlijke klappen. Dan moeten ze flink wijd om me heen om er nog voorbij te gaan. Toch was ik er niet gerust op. Ik durfde ook niet al voor de streep te juichen, maar er eenmaal overheen was ik ongelooflijk blij.’’

Hoekstra is de zoveelste schaatser uit Stompwijk die goed presteert. Bovendien lijkt zijn ploeg Groenehartsport.nl zo langzamerhand een grootmacht in de Eerste Divisie. Vorig seizoen met Thom van Beek, nu met Remco Schouten en Christiaan Hoekstra. ’’Het is een mooie ploeg’’, vindt hij. ’’Vorig jaar heb ik veel geleerd van Thom, nu bij voorbeeld Thijs Smets. Da’s echt onze wegkapitein. Hij kan de koers zo goed lezen, weet precies wanneer we wat moeten doen. Dat rijdt heerlijk.’’

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan