DORDRECHT – Met vier wereldbekermedailles noteerde de Nederlandse shorttrackploeg dit weekeinde in eigen huis haar beste resultaat in een wereldbeker ooit. Bondscoach Jeroen Otter kan met een tevreden gevoel terugkijken. Vooral de manier waarop zijn rijders tot deze prestaties kwamen gaf de trainer voldoening.

“Voor mij draait het niet om goud”, stelt Otter. Dat Sjinkie Knegt zaterdag het goud misliep doordat hij te vroeg zijn feestje vierde, daar treurt hij niet dan ook niet om. Otter kon er zelfs wel om lachen. “Echt Sjinkie dit”, was zijn nuchtere reactie. Hij had vooral genoten van de halve finales op de 1000 meter zaterdag.

Sjinkie Knegt en Freek van der Wart legden in de eerste rit beslag op twee finaleplaatsen, waarna ook Niels Kerstholt in een perfecte race de eindstrijd bereikte. “Tijdens trainingen ben je bezig met fysiek, techniek, mentale zaken en tactiek. Als je al die dingen ziet terugkomen in één race bij alle drie de mannen, daar doe je het voor.”

WK

Over de aflossing van de mannenploeg – Nederland pakte goud door toplanden Zuid-Korea en Canada te verslaan - was Otter om die reden zeer te spreken. “De mannen hadden vertrouwen, rust, snelheid én overzicht. Daar ben je achttien maanden mee bezig en dan laten ze het ineens zien. De laatste twee ronden van Sjinkie waren één van de mooiste die ik ooit gezien heb.”

“Als het hier kan, dan het op de WK ook”, kijkt Otter vooruit naar het mondiale titeltoernooi half maart in Shanghai. “Maar je kan ook zomaar zesde worden. Er zijn zoveel teams die hard rijden. Het is net als sprinten op de langebaan. Vandaag ben je eerste, morgen zevende.”