Tickets
Shop
Nieuws 24 feb 2012

Johan Knol stunt in puntenkoers

HEERENVEEN – Johan Knol vestigde vrijdagavond in Thialf de aandacht op zich door een overwinning in de puntenkoers, het eerste onderdeel van de tweedaagse waarmee het seizoen wordt afgesloten.

De minder ingevoerde schaatsliefhebbers zouden dan onmiddellijk kunnen vragen: Johan wie? Johan Knol dus. Inderdaad niet de meest bekende man uit het peloton, maar juist daarom was zijn zege ook zo verrassend. De 21-jarige Knol is eerstejaars rijder in de Top Divisie, woont in Midwolde en komt uit voor de ploeg van JB Besturingstechniek bij ploegleider Lammert Huitema. En vrijdagavond legde hij in Thialf dus alle favorieten in de luren.

"Voor mij zelf net zo verrassend als voor anderen", bekende Knol eerlijk. Hij dankte zijn overwinning vooral aan een ontsnapping met Jan Maarten Heideman en Jaap Smit. Dat trio pakte een ronde voorsprong, en dat was meteen kassa. "Dat leverde veertig punten op", wist Knol, die verder weinig kaas gegeten had van het fenomeen puntenkoers. "Ik had het reglement niet bekeken, kende de puntentelling ook niet. Alleen dat van die veertig punten wist ik wel", sprak hij met een lach.

Niets gedaan

Van een gedegen voorbereiding was verder ook weinig sprake, stelde hij eerlijk. "Nee, we hebben eigenlijk niets gedaan vooraf. Geen bespreking, geen tactiek. Het ging ons er gewoon om hier lekker te schaatsen. Dat is gelukt." Het antwoord op de vraag of hij het leuk vond, laat zich raden. "Natuurlijk. Als je wint, is iets altijd mooi. Ik heb verder totaal geen ervaring met dit soort dingen, maar het is wel geinig. Geeft wat afwisseling."

Knol startte samen met ploeggenoot Wierd Osinga, die ook een rookie is op het gebied van de puntenkoers. "We zouden het wel zien", stelt Knol. "Met die ronde voorsprong ging het voor mij hard, en ik pakte ook nog een keer de dubbele punten. Tja, dat heeft wel de doorslag gegeven denk ik."

Sterker

En dat na een winter die voor de Groninger niet echt super verliep. "Het is het eerste jaar voor mij op het hoogste niveau, dat is vooral even wennen. Maar ik denk dat ik op het natuurijs van de Weissensee toch een stukje sterker ben geworden. Dat komt er hier uit."

Het gevolg is dat JB besturingstechniek na het eerste onderdeel de leiding nam in de tweedaagse, waarin uiteindelijk wordt gestreden om een ploegenprijs.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan