Tickets
Nieuws 06 jan 2012

Wüst: Loop redelijk achter de feiten aan

BOEDAPEST - Met één fikse windvlaag waaide het goud weg. Ireen Wüst kwam in de derde omloop van de 3000 meter op het Europees kampioenschap allround bijkans stil te liggen, toen de wind op de stadsvijver van Boedapest even aantrok. Hoe hard de Brabantse schaatsster ook knokte, ze verloor de strijd met de elementen.


Waar concurrentes als Claudia Pechstein en Martina Sablikova juist met tempowisselingen een aardig ritme wisten te behouden, ging de tweevoudig olympisch kampioene uit Goirle volledig stuk. Ze kreeg de rondetijden niet meer naar beneden en bereikte ploeterend na 4.22,59 de finish.

Daardoor verdampte de voorsprong die ze eerder op de 500 meter had opgebouwd en lijkt het Europees kampioenschap een strijd tussen Pechstein en Sablikova te worden. "Ik baal gigantisch", erkende ze. "Maar ik kan me niks verwijten, want ik heb gevochten wat ik waard ben. Meer zat er niet in.''

Windvlaag

De 25-jarige schaatsster staat halverwege het toernooi weliswaar op de tweede plaats - met slechts 0,06 seconde achterstand op Pechstein - maar Wüst moet juist op de eerste afstanden haar slag slaan. De stayers Pechstein en Sablikova (die vierde staat, op 1,55 seconde) zijn in de 'tweede helft' in het voordeel. "Ik wil hier winnen, maar na twee afstanden loop ik redelijk achter de feiten aan", sprak Wüst.

De titelkandidate schaatste in de derde ronde opeens met de wind in haar gezicht, waardoor de snelheid dramatisch zakte. Haar rondetijd vloog met twee seconden omhoog (van 32,6 naar 34,6), waarna Wüst niet meer kon accelereren. "Als je zo'n enorme windvlaag krijgt, dan vecht je tegen de bierkaai. Je knokt heel hard, maar je hebt het gevoel dat je op dezelfde plaats blijft", keek ze terug. "Maar goed, dat is buiten schaatsen, dat hoort erbij.''

Botte schaats

Wüst wilde die windvlaag absoluut niet als excuus aanvoeren. Haar rivalen Pechstein en Sablikova kregen namelijk ook met die tegenwind te maken, alleen slaagden zij er beter in om zichzelf daarna weer op gang te trekken. De TVM-rijdster kreeg echter ook nog te maken met een botte schaats ("Ik denk dat ik op een stukje zand heb geschaatst. Mijn rechterschaats wilde niet meer in de bochten''), maar ook dat misfortuin accepteerde ze manmoedig.

Enorm gat

De zevenvoudig wereldkampioene legde weliswaar de basis voor een EK-medaille, maar de kans op goud - en waarschijnlijk zelfs het zilver - lijkt te zijn vervlogen. "Op de 1500 meter ga ik proberen een enorm gat te slaan", keek ze vooruit op zaterdag. "Ik geef me zeker nog niet gewonnen. Ik ga strijden tot de laatste meter."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan