Tickets
Shop
Nieuws 18 jan 2012

Oenema aast op tien jaar oud record Nuyt

SALT LAKE CITY - Thijsje Oenema was pas dertien jaar toen Andrea Nuyt bij de Olympische Spelen van Salt Lake City het Nederlands record op de 500 meter aanscherpte tot 37,54 seconden. De oud-schaatsster eindigde uiteindelijk als vierde op de kortste afstand en miste zo net een medaille.


Bijna alle Nederlandse schaatsrecords werden de jaren daarna verbeterd. De tijd van Nuyt hield tot de dag van vandaag stand, net als het record van Gretha Smit op de 5000 meter (23 februari 2002: 6.49,22).

Oenema (23 jaar inmiddels), en de andere Oranjeschaatssters, hebben komend weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden sprint in Salt Lake City als belangrijkste doel de tijd van Nuyt eindelijk eens uit de boeken te rijden.

Niet onmogelijk

''Het is zeker niet onmogelijk'', zo kijkt Oenema vooruit. ''Ik rijd dit seizoen sterke 500 meters en ik hoef ook weer niet ontzettend veel van mijn persoonlijk record af te halen. Ik zou het wel heel gaaf vinden om het Nederlandse record in handen te krijgen.''

De schaatsster van het team Op=Op Voordeelshop kwam in december 2009 op de snelle baan van Salt Lake City tot 37,73, haar beste tijd tot nu toe op de 500 meter.

Naast Oenema verschijnen namens Nederland ook nationaal sprintkampioen Margot Boer, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en Mayon Kuipers aan de start.

Ontdekkingen

Oenema was een van de ontdekkingen in de eerste helft van het schaatsseizoen. De Friezin baarde begin november bij de NK afstanden opzien door zowel de 500 als 1000 meter op haar naam te schrijven. Daardoor mocht Oenema voor het eerst op meerdere afstanden meedoen aan wereldbekerwedstrijden.

Het drukke schema brak haar eind december bij de NK sprint bijna op. Oenema eindigde weliswaar achter Boer als tweede, maar de verschillen in de top waren zo klein dat ze net zo goed buiten de top vier had kunnen eindigen en daardoor het WK sprint, dat eind januari in Calgary plaatsvindt, zou hebben gemist.

Stuk fitter

''Ik merk dat ik nu een stuk fitter ben dan bij het NK sprint'', aldus Oenema, die al ruim een week in Salt Lake City is. ''Het drukke schema heeft me veel energie gekost. Sinds het NK sprint heb ik ook geen wedstrijd meer gereden. Ik heb in Salt Lake City direct vanaf het begin een goed gevoel. Een rondje schaatsen gaat hier zo veel makkelijker, het kost veel minder energie'', zegt ze over de zogenoemde hooglandbaan.

Trainer Peter Kolder denkt dat Oenema na een periode van rust weer op haar niveau zit van begin november. Het WK sprint is veruit het belangrijkste. ''Maar dat record van Nuyt is een mooi doel voor komend weekeinde'', vindt hij.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan