Live
Shop
Nieuws 07 aug 2010

Ingmar Berga Europees kampioen...

Ingmar Berga is vanavond in het Italiaanse San Benedetto del Tronto Europees kampioen op de marathon geworden. De 26-jarige diesel uit Hoogeveen was in de voorlaatste ronde van 3 km gedemarreerd uit het peloton en kwam alleen aan. Elma de Vries behaalde brons bij de vrouwen.

"Ik kan het niet geloven," stamelde de winnaar, die het tweede goud voor de Nederlandse ploeg binnenhaalde na het goud van Ronald Mulder eerder deze week op de 500 meter. Berga: "Ik voelde alleen maar pijn in die laatste ronde. Ik heb niet omgekeken, ik dacht: ik kán geen pijn hebben. Ik voelde me helemaal niet zo goed in de race. Het ging zo hard over die slechte stukken. Maar hoe langer een wedstrijd duurt, hoe beter ik word. Ik was zo zenuwachtig dat ze er nog bij zouden komen. Vlak voor de finish begon ik zelfs te twijfelen of ik nog een ronde moest. Maar wegrijden was mijn enige kans, mijn sprint is niet goed genoeg. Kampioen worden in zo'n deelnemersveld, het is ongelooflijk. Iedereen in de ploeg heeft fantastisch gereden."
De medaillestand voor Nederland is bij de senioren geëindigd op twee keer goud, zes keer zilver en drie keer brons.

Sjoerd Huisman finishte als vijfde in de sprint van het peloton. Het zilver was voor het Belgische multitalent Bart Swings, de marathonkampioen van vorig jaar die dit EK vijf keer goud pakte. De Belgen hadden gegokt op een massasprint, nadat het niet lukte met een groepje weg te komen. Nadat Berga alleen weggereden was, werd het nog nijpend omdat de Fransman Julien Sourisseau achter Berga aan was gegaan en het gat snel dichtte. Maar het peloton kwam terug, Sourisseau werd derde.

Na jaren naast de medailles op de marathon te hebben gegrepen, betaalde de tactiek van de Nederlandse ploeg zich uit: de koers zo hard mogelijk maken, steeds weer aanvallen. Crispijn Ariëns ondernam een solovlucht en kreeg een halve minuut voorsprong. De Belgische ploeg met Ferre Spruyt en Maarten Swings reden Ariëns terug, terwijl hun kopman Bart Swings rustig in het peloton zat. Ferre Spruyt: "We hebben geprobeerd weg te rijden en kopgroepjes te vormen, ook met de Nederlanders, maar de Fransen wilden niet meewerken. Op een gegeven moment besloten we dat het maar een massasprint moest worden voor Bart. Maar toen Ingmar zo hard wegging, hadden we daar geen antwoord op. Van de wedstrijden om de KPN Inline Cup in Nederland weten we hoe sterk Ingmar is als hij alleen weg is. De sterkste heeft hier echt gewonnen."

Gary Hekman: "Toen Ingmar weg was hebben we zo goed mogelijk het peloton afgestopt. Ze kwamen er op een gegeven moment wel omheen, maar we hielden Bart Swings achter ons, daar ging het om."

Als plan B, voor het geval Berga nog teruggepakt zou worden, had de Nederlandse ploeg sprinter Mark Horsten opgedragen om de laatste kilometer als stoorzender te werken, zodat de kopmannen hun knechten zouden kwijtraken. Sjoerd Huisman: "Dan zou ik het in de massasprint moeten afmaken. Maar het was niet nodig. Vijfde worden terwijl je de kampioen in de ploeg hebt, het is een prachtig resultaat."

Bondscoach Desly Hill had tranen in haar ogen: "Het is zo'n opluchting, twee keer goud. Ingmar verdient het zo, hij heeft al vijf jaar zo hard gewerkt voor de ploeg. Deze week offerde hij zijn kansen op voor Crispijn Ariëns in de puntenkoers, toen hij zelf geen goede benen had. Daarom wilde Crispijn nu keihard werken voor hem."

De ploeg bestond verder uit Gerwin Smit (22e), Mark Horsten (25e) en Jan van Loon.

Elma de Vries, vorig jaar goed voor zilver, sprintte met een spagaatfinish in een kopgroep van zes naar brons. Ze zat opgescheept met vier Italiaansen en de onaantastbare Sabine Berg (Duitsland), die voor de derde keer op rij kampioene werd. De Vries viel diverse keren aan en was de aanstichtster tot het vormen van de kopgroep, waarvan de voorsprong op het peloton opliep tot drie minuten. Anniek ter Haar was moedig uit het peloton weggesprongen om te proberen de kopgroep te bereiken en De Vries te helpen, maar ze kreeg het verschil niet meer overbrugd en werd zevende. De Italiaansen in de kopgroep waren Laura Lardani (2e), Giovanna Turchiarelli (4e), Francesca Lollobrigida (5e) en Simona di Eugenio (6e).

Bij de jeugd eindigde de teller op twee keer zilver en twee keer brons. Coach Valentina Belloni vindt dat haar ploeg het goed gedaan heeft. "Er zijn er een heleboel bij voor wie het het eerste EK is. We hebben op dit moment nog geen rijders van het kaliber van Irene Schouten en Maurice Vriend, die nu senior zijn. Deze jeugd moet nog heel veel leren, en heeft hier ook veel geleerd. We moeten zorgen dat ze ervaring opdoen in andere buitenlandse wedstrijden. Alleen in Nederland rijden is niet genoeg."

Medaillestand:

Senioren:

Goud
Ronald Mulder, 500 m weg
Ingmar Berga, marathon (42 km)

Zilver
Mariska Huisman, 10 km punten/afvalkoers piste
Elma de Vries, 15 km afvalkoers weg
Ronald Mulder, 200 m weg
Michel Mulder, 500 m weg
Crispijn Ariëns, 10 km puntenkoers
Elma de Vries, Bianca Roosenboom en Manon Kamminga, 5 km aflossingskoers weg

Brons
Mariska Huisman, 10 km afvalkoers piste
Elma de Vries, marathon (42 km)
Mariska Huisman, Bianca Roosenboom en Manon Kamminga, 3 km aflossingskoers piste

Junioren:

Zilver
Mandy Groot, 200 m weg

Brons
Luc ter Haar, Lars Scheenstra en Gerco van de Beek, 3 km aflossingskoers piste

Kadetten:

Zilver
Rick Schipper, Wim Kieftenburg en Rémon Kwant, 3 km aflossingskoers

Brons

Rick Schipper, 3 km puntenkoers piste

Uitslagen en medaillespiegel: http://www.euroinline2010.it, klik op 'Risultati'


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan