Tickets
Shop
Langebaan 27 sep 2023

De achtervolgingsdeur blijft dit seizoen dicht voor Patrick Roest

Een duidelijk plan en een duidelijke visie. Dat is wat volgens Patrick Roest aan de Nederlandse team pursuit ontbreekt. De wereldkampioen allround voelde dat al langer, maar na een aantal trainingen deze zomer gaf hij er de brui aan. Zolang de afspraken tussen de verschillende ploegen en bondscoach Rintje Ritsma niet helder zijn, ziet Roest geen heil in deelname.

Foto : Neeke Smit

Patrick Roest dropte deze zomer een bommetje in schaatsland toen hij bekendmaakte niet langer deel te willen uitmaken van de achtervolgingsploeg van Ritsma. De man uit Lekkerkerk pakte een paar maanden eerder met Marcel Bosker en Beau Snellink nog goud op die discipline. Hoe het achter de schermen geregeld was, zit hem al langer niet lekker. Zo is volgens Roest geen duidelijk plan voor de trainingen. Het blijkt moeilijk om schaatsers van de grote commerciële ploegen op hetzelfde moment bij elkaar te krijgen voor ploegtrainingen. Bovendien ontbreekt volgens Roest de visie om het teamonderdeel op langere termijn goed aan te pakken en goud te veroveren in Milaan. Ritsma reageerde eerder al op het besluit van Roest.

De schaatser wenste tijdens de teampresentatie van Reggeborgh niet het achterste van zijn tong te laten zien, maar gaf voor het verzamelde journaille uitgebreid tekst en uitleg. “Dat ik me teruggetrokken heb, is het beste voor mijzelf en mijn afstanden”, zei Roest, die accepteert dat hij daardoor automatisch geen deel meer uitmaakt van de wedstrijdselectie. “Het plan was niet goed genoeg, er was te veel onduidelijkheid. Dat kostte mij veel energie. Bovendien: met een 1500 meter, de 5 én 10 kilometer is het weekend al erg zwaar. Als Nederlandse schaatser word je afgerekend op je individuele prestaties. We pakten met de ploeg goud in Thialf. Als ik de 5 kilometer niet gewonnen had, was het alleen maar daarover gegaan. En niet dat ik wél goud greep op de team pursuit.”

Roest trainde deze zomer in Inzell en Heerenveen mee met de ploeg van Ritsma, maar een duidelijke visie ontbrak. | Foto : Neeke Smit

Roest sprak na zijn besluit niet meer met de bondscoach, maar schoof recent wel met een paar van zijn ploeggenoten aan tafel bij technisch directeur Remy de Wit van de KNSB. “Ik geef graag mijn mening over hoe het beter kan”, vervolgde Roest. De dialoog moet blijven, ook omdat het kan zijn dat Ritsma op een later moment toch een beroep moet doen op de stayer. Als motor van de ploeg en wereldtopper op de lange afstanden is hij vrijwel altijd een ‘zekerheidje’ op de grote internationale toernooien. Op de vraag of Roest te goed is zijn eigen kansen te hypothekeren voor een teamonderdeel, reageerde hij: “Zo voelt het niet voor mij. Er is nu een groepje rijders dat zich 100 procent inzet, zij moeten die kans krijgen. Ik weet zeker dat ze heel goed kunnen worden.”

Zijn tamelijk harde besluit kwam voor velen als een verrassing. Roest lichtte zijn ploeggenoten in, maar communiceerde niet met potentiële ploegmaten uit andere teams. Het veelbesproken onderdeel mocht Roest niet als een molensteen om zijn nek hangen. “Ik wilde geen conflict”, vertelde hij. “Van de manier zoals het ging, werd ik niet gelukkiger. Het maken van keuzes komt met de jaren, denk ik. Ik had afgelopen seizoen ook het conflict kunnen zoeken, maar dat stelde ik uit in de hoop dat het beter zou worden. Ik moet me richten op mijn individuele afstanden."

Conclusie is dat Roest deze winter in ieder geval niet in actie komt op de ploegachtervolging. “Voor mij is dat helder”, zegt Roest. “Er moet een hoop duidelijkheid komen, maar dat zie ik nu niet gebeuren. Dan is voor mij de deur dicht.”

Wellicht gaat die deur richting Milaan weer op een kier…

Patrick Roest en Marcel Bosker verlengen bij Reggeborgh
Reggeborgh maakte tijdens de ploegvoorstelling in Rijssen een aantal contractverlengingen bekend. Patrick Roest is één van hen. Hij kwam in de zomer van 2022 over van Jumbo-Visma en tekende in eerste instantie voor twee seizoenen. Nu is zijn verbintenis verlengd tot na de Olympische Spelen van Milaan.

“In mijn eerste seizoen bij deze ploeg draaide ik mijn beste jaar van mijn carrière”, aldus Roest. “Ik stond best voor wat onzekerheid, maar het pakte heel goed uit. Het vertrouwen van de ploeg geeft rust en dat is voor mij belangrijk.”

Roests sparringpartner Marcel Bosker heeft eveneens zijn contract verlengd tot en met 2026. Coaches Robin Derks en Dennis van der Gun blijven de groen-zwarte brigade voor diezelfde periode trouw.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan