Tickets
Shop
Langebaan 17 nov 2023

Patrick Roest voor andere favorieten in actie, Jutta Leerdam loot Brittany Bowe

In de jacht op haar negentiende achtereenvolgende 1000 meter-overwinning moet Jutta Leerdam het zaterdag opnemen tegen Brittany Bowe. Op de 5 kilometer komt Patrick Roest als eerste van de favorieten in actie.

Foto : International Skating Union (ISU)

Leerdam is sinds de Olympische Spelen van Beijing bezig met een imposante reeks op de kilometer. Ze is al ruim anderhalf jaar ongeslagen op de afstand, ook vorig weekend toen ze op de automatische piloot reed en Miho Takagi versloeg. Zaterdag rijdt Leerdam in de voorlaatste rit tegen Brittany Bowe. Takagi en Qishi Li treffen elkaar vervolgens in de slotrit, beide vrouwen stonden vrijdag op de 1500 meter al op het podium. 

Antoinette Rijpma – De Jong start op de 1000 meter in de tweede rit tegen Alina Dauranova, Marrit Fledderus rijdt in de zesde rit tegen Ayano Sato. Femke Kok is ondanks haar afmelding op vrijdag wel opgenomen op de startlijst, ze staat in de loting gekoppeld aan Kimi Goetz.

Kia Verbij werd vrijdagochtend tweede in de B-groep en keert zaterdag - net als olympisch kampioen Tinguy Gao - terug in het hoofdprogramma. Hij neemt het op de 500 meter op tegen Min Kyu Cha uit Zuid-Korea. Hein Otterspeer kwam door ziekte niet aan bod vrijdag, maar hij staat ingeloot voor het derde paar tegen Cooper Mcleod. Janno Botman komt in de vierde rit aan bod tegen Bjorn Magnussen. Merijn Scheperkamp, de vierde van vrijdag, start voor de verandering in de binnenbaan en neemt het in zijn race op tegen Takuya Morimoto. 

Op de 5 kilometer komt topfavoriet Patrick Roest als eerste van de favorieten in actie. De winnaar van de eerste World Cup in Obihiro rijdt in rit zes tegen Sverre Lunde Pedersen. De nummers twee en drie van de eerste internationale 5 kilometer, Davide Ghiotto en Sander Eitrem, treffen elkaar in de slotrit. De andere twee Nederlanders komen vroeg in actie: Chris Huizinga in de tweede rit, Jesse Speijers even later in de derde race. 

De tweede World Cup-dag in Beijing wordt afgesloten met twee teamonderdelen. TeamNL heeft op de teamsprint vier namen opgegeven: Janno Botman, Hein Otterspeer, Wesly Dijs en Louis Hollaar. Drie van hen starten in de slotrit tegen de Verenigde Staten. 

Zoals verwacht komen Irene Schouten en Marijke Groenewoud namens Nederland in actie op de mass start. Voor Schouten is het de eerste actie van dit World Cup-seizoen op de baan waar ze vorig jaar drie gouden medailles haalde tijdens de Olympische Spelen van 2022. 

Bekijk hier alle informatie over de tweede ISU World Cup in Beijing.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan