Tickets
Shop
Kort door de bocht 31 mei 2023

Albert Heijn Zaanlander wil Bente Kerkhoff, Lara van Ruijven krijgt postuum gouden speld

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Bente Kerkhoff dicht bij contract Team AH Zaanlander
Bente Kerkhoff is hard op weg een contract te verdienen bij Team Albert Heijn Zaanlander. De 21-jarige Noord-Hollandse rijdster van het Talent Team Noordwest loopt momenteel stage bij de ploeg van coach Jillert Anema en maakt veel indruk. “Maar voordat ze definitief een plek krijgt, bespreken we het eerst met het gehele team dat ook zeggenschap heeft bij dit soort zaken. We lichten als leiding de mensen altijd in wanneer we in gesprek zijn met nieuwe schaatsers”, zegt Anema.

De formatie verblijft deze week in het Limburgse Vaals voor een tweede trainingskamp. Ook de beloften van Noordwest hebben zich aangesloten om eens ‘in de keuken te kijken’ van een professionele schaatsploeg. Marathonrijdster Maaike Verweij is de enige die ontbreekt. Ze was net redelijk hersteld van een sleutelbeenbreuk die ze eind vorig seizoen opliep, maar onlangs toonde een bloedonderzoek aan dat ze kampt met de ziekte van Pfeiffer.

"Ik hoop onderhand dat mijn strippenkaart met tegenslag nu vol zit. Het is ontzettend frustrerend dat het steeds met mij misgaat", reageert de Drentse, in maart nog de winnares van de Marathon Cup in de Topdivisie voor de vrouwen. "Aan deze ziekte kan ik echter niet veel doen, dat overkomt je. Door mijn bloedwaarden goed in de gaten te houden en  te luisteren naar mijn lichaam hoop ik snel weer terug te keren. Ik mag nu een uurtje per dag bewegen, wat ik gebruik om wat te fietsen of te wandelen. Marijke (Groenewoud, haar teamgenote, red.) vertelde dat ze ook Pfeiffer heeft gehad. Zij hield er heel lang last van, omdat ze veel te snel alles weer wilde opbouwen. Dat is een goede les voor mij, al zou ik graag heel vlug weer deel willen uitmaken van de ploeg."

Lara van Ruijven krijgt postuum gouden speld KNSB
Lara van Ruijven, de eerste Nederlandse vrouw die ooit een wereldtitel shorttrack won, is postuum geëerd met een gouden speld van de KNSB. Directeur-bestuurder Herman de Haan reikte de onderscheiding recent uit aan haar vader Gerard van Ruijven, die zich blij verrast toonde. “Dit is echt mooi, dit waardeer ik zeer”, aldus Van Ruijven. 

De KNSB eert schaatsers die een bijzondere prestatie hebben geleverd, zoals het winnen van een wereldtitel, met een gouden speld. Schaatsers krijgen die normaliter uitgereikt als zij hun loopbaan beëindigen. Lara van Ruijven won goud op de 500 meter bij het WK van 2019 in Sofia. Een jaar later overleed zij onverwacht aan een auto-immuunreactie, tijdens een trainingskamp in Frankrijk. Ze was toen 27 jaar oud. 

Gerard van Ruijven met speld voor de Wall of Fame, met links van hem Lara als lid van de relayploeg.

Van Ramshorst Renault ook met mannenploeg in de marathon
Marathonteam Van Ramshorst Renault verschijnt komend seizoen met een vrouwenploeg in de Topdivisie op het ijs én met een belofteteam bij de mannen. Bovendien zullen alle schaatsers langebaanwedstrijden rijden. Het kwartet vrouwen bestaat uit Femke Mossinkhoff, Eline Jansen, Sofia Schilder en Janne Berkhout. Sara van Vliet, afgelopen winter deel uitmakend van het team, kan aanblijven als belofteschaatsster. Het mannenviertal wordt gevormd door Rick Meijer, Joost de Jong, en de broers Daan en Chris Berkhout. Peter van de Pol (broer van ploegleider Martin van de {Pol) neemt de langebaantrainingen voor zijn rekening.

Janne en Chris Berkhout: komende winter ploeggenoten bij Van Ramshorst, waar ook broer Daan voor zal uitkomen.

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan