Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2023

Zonder optimale voorbereiding plaatsen paren zich voor vrije kür

Zowel Daria Danilova en Michel Tsiba als Nika Osipova en Dmitry Epstein hebben bij het WK Kunstrijden in Japan een optreden zonder grote fouten neergezet, waardoor de paren op donderdag de vrije kür mogen rijden. Ook Lindsay van Zundert kwalificeerde zich.

Foto : ISU

Michel Tsiba en Daria Danilova waren de beste Nederlanders op de eerste dag van het wereldkampioenschap. Hoewel Danilova twee keer ternauwernood kon blijven staan, bleven strafpunten hen bespaard. Door de score van 61,24 staat het paar op de twaalfde plaats, ruim achter de Japanse klassementsleiders Riku Miura en Ryuichi Kihara (80,72). 

Vorig jaar eindigden Tsiba en Danilova mondiaal op een uitzonderlijke negende positie, maar het duo kijkt tevreden terug op de kür. “We zijn blij met hoe wij gereden hebben, zeker gezien de omstandigheden. Het kostte ons 72 uur om Tokio te bereiken. Zaterdagmiddag vertrokken wij, maar door drie geannuleerde vluchten kwamen we pas dinsdag aan. Er zaten een paar schoonheidsfoutjes in ons programma, maar met deze klassering zitten we nog volop in de race”, vertelt Tsiba na afloop.

De korte kür van Danilova/Tsiba:

Nederlands kampioenen Dmitry Epstein en Nika Osipova moesten na de korte kür genoegen nemen met een puntentotaal van 54,93 en de achttiende positie. “Wij hadden een paar plekjes hoger verwacht, maar we maakten verschillende technische fouten, die ons meer dan zes punten kostten”, analyseert Epstein. De drievoudige toeloop werd een tweevoudige, Osipova wankelde na een pirouette en ook de dodenspiraal was niet geheel foutloos.

Osipova en Epstein waren niet foutloos, maar plaatsten zich toch voor de vrije kür. | Foto : Piet van Es

“Nika heeft last van vermoeidheid na zo’n lang seizoen. En schaatsvaardigheid en uithoudingsvermogen gaan hand in hand met elkaar bij het kunstrijden.” Ook Epstein was moe, al had dat een andere reden. “De training van dinsdag ging zo goed. Ik had ontzettend veel zin in vandaag. Door al die energie kon ik vannacht niet in slaap komen."

"Ik vond het vreselijk dat ik maar een uurtje geslapen had. Zal het impact hebben op mijn prestaties? Bij de training was ik vandaag heel sloom, maar gelukkig gaf mijn coach de gouden tip. Door explosiever te bewegen in plaats van de bewegingen te controleren werd ik minder traag. Dat maakte voor mij de kür aanzienlijk lichter. Het was een mooi leermomentje en ik ben blij met mijn deel”, aldus Epstein. Hij wil met Osipova nog wat recht zetten op donderdag en hoopt nog een paar posities te winnen.

De korte kür van Osipova/Epstein:

Osipova en Epstein vinden het jammer dat Aljona Savchenko vertrekt bij het NTK. “Vlak voordat zij bondscoach werd, hadden wij haar toevallig al benaderd of ze ons wilde trainen. Afgelopen seizoen hebben wij veel van haar geleerd. Binnen ons team is er twijfel, maar Nika en ik hebben een heel goed gevoel bij Aljona en overwegen om naar haar toe te gaan in Duitsland. We zullen nog met Remy (de Wit, technisch directeur van de KNSB, red.) bespreken wat we gaan doen. Voor nu is het nog onduidelijk”, vertelt Epstein.

De korte kür van Lindsay van Zundert begon met haar moeilijkste element. Al het gehele seizoen probeert ze haar drievoudige lutz gecombineerd met een drievoudige toeloop onder de knie te krijgen, om mee te kunnen met de wereldtop. Op woensdag koos ze na een wankele landing van haar lutz voor de veilige optie door een dubbele toeloop te springen. Grote fouten bleven uit in haar korte kür, waardoor ze een puntentotaal van 57,56 neerzette. Haar negentiende plaats is voldoende voor kwalificatie voor het vrije programma op vrijdag. 

"Voor mijn gevoel ging het heel goed, foutloos. Thomas (Kennes, haar coach, red.) zei dat hij trots op me was. Het geeft een fijn gevoel dat ik mijn laatste toernooi van dit seizoen goed gestart ben. Een zestiende plaats is mijn beste prestatie op een WK, maar ik ben niet bezig met een bepaalde plek die ik wil halen. Ik kijk vooral uit naar de lange kür en dan zie ik wel hoe ver ik kom", aldus Van Zundert. 

De topfavoriete Kaori Sakamoto bezweek niet onder de druk van het thuispubliek. De regerend wereldkampioene gaat aan de leiding met 79,24 punten. De Koreaanse Haein Lee (73,62) en de Japanse Mai Mihara (73,46) volgen op gepaste afstand. De Belgische Loena Hendrickx viel tijdens haar kür en staat voorlopig vijfde (71,94). Aangezien de verschillen met Lee en Mihara klein zijn, maakt de Vlaamse nog kans op het podium. 

Alle uitslagen en het programma van het WK Kunstrijden zijn hier te vinden. 

Van Zundert in actie tijdens de Challenge Cup. | Foto : Piet van Es

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan