Tickets
Shop
Nieuws 10 mrt 2023

Nog even en er vallen Koreanen flauw voor Xandra....

Als je toch in Seoul bent, behalve een shorttrackmekka ook bruisende metropool in het Aziatische deel van de wereld, moet je even verder rondkijken dan op een ijsbaan. Dat deden Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof in de week voorafgaand aan het wereldkampioenschap. Met niet de minste gids: voormalig wereldkampioen Yoon-gy Kwak nam hen op sleeptouw door zijn stad, een lekker afleiding in de WK-turbulentie.

Foto : BSR AGENCY

Yoon-gy KwaK? Even de man in een perspectief plaatsen; niet iedereen is bekend met de scene van de laagvliegers-op-ijs in het algemeen, en nog minder als het gaat om een volksidool van de Koreanen. Hij was/is makkelijk te herkennen, of beter te onderscheiden van zijn miljoenen landgenoten, omdat hij graag zijn haren roze verft. Kwak behoorde tot voor kort tot de nationale selectie van zijn land, won in 2010 WK-goud op de 1500 meter, en twee seizoenen later dezelfde medaille op de 1000 meter, de Superfinale en het algemeen klassement. “Een man van de briljante acties op de ijsbaan. Kwak leeft daarvoor. Het interesseert hem niets als hij er minder door wint”, zei Sjinkie Knegt eerder deze week.

Kortom, de 33-jarige inwoner van Seoul gaat als een grootheid door het leven voor wie Koreaanse tienermeisjes net zo gemakkelijk op straat flauwvallen. Op het Instagram-acccount van Yara van Kerkhof is trouwens een korte impressie te vinden van ontmoeting met Kwak die ongetwijfeld dit weekend iook n het Mokdong-stadion zal opduiken. Kan hij mooi genieten van de snel rijzende ster van TeamNL…

Velzeboer: “Ik zal hem niet onmiddellijk mijn held noemen, maar wanneer zo’n bekende shorttracker een sightseeing wil doen, sla je dat niet af. Het was leuk de omgeving te verkennen. Dat heb ik de voorbije jaren niet veel kunnen doen. In de periode dat ik beter ben gaan presteren, maakte corona de dienst uit. Door het virus heb ik weinig gezien van de plekken waar we verbleven. Het jaar van de Winterspelen was het helemaal erg: toen was het met de World Cups alleen shuttelen van vliegveld naar hotel naar ijsbaan en weer terug. En Beijing was een nog extremer verhaal, gezien de maatregelen die op de Spelen golden.”

Het is nu vrijheid-blijheid rond het WK dat vrijdag is begonnen met de voorronden in alles disciplines. De blonde Culemborgse, vergezeld door haar jongere zus Michelle (en op de tribune door haar ouders) heeft een paar niet mis te verstane signalen afgegeven. Het meest in het oog springende moment gebeurde vrijdagmiddag in de slotfase van haar eerste rit op de 1000 meter. Velzeboer reed aan de leiding – de geliefkoosde positie in het spel dat ze doorgaans speelt - totdat er vanachter haar rug een Koreaanse sluipmoordenares de aanval inzette.

De 'oorlog' met Gilli Kim (r) treffend in beeld gebracht. Ze geven elkara geen duimbreed toe, tot in de slotronde... | Foto : BSR AGENCY

Gilli Kim (18) kreeg met nog vijf ronden te gaan alle ruimte om te passeren. Hoewel ze zichtbaar de intentie had dat buitenkansje optimaal te verzilveren, besloot Velzeboer 2,5 ronden later te counteren. Ze kwam naast Kim die versnelde, en Xandra ging mee. Het publiek reageerde uitzinnig. Kim kon nóg harder, en Xandra diende haar van repliek. De fans joelden een decibelletje harder. De rondetijd was ondertussen al laag in de negen seconden beland. Slotronde. Kim trok alle registers open, maar het bleek onvoldoende. Bij de laatste passage van de finish vloog Xandra aan de buitenkant langs de tegensputterende Aziatische. Pleit beslecht, en een Koreaanse een illusie armer. Zoveel was zeker. Op de tribunes werd opvallend weinig geluid geproduceerd

De diepere betekenis van deze demonstratie: Velzeboer heeft niet voor niets een afstand, de langste, laten schieten om op de kortere kansrijker te zijn. De 1500 meter trekt een te zware wissel op haar fysiek, in de wetenschap dat ze (theoretisch) ook nog zes keer het ijs op moet om een relay (gemixed en vrouwen) te betwisten. De nadruk ligt op de 500 meter, waarop ze vorig jaar in Montréal mondiaal goud veroverde. “Het doel van dit WK is goud winnen. Die titel wil ik verdedigen. Als me dat niet lukt, zal ik ongelooflijk teleurgesteld zijn. Maar pak ik ’m op de 1000, dan kan ik niet beweren dat mijn toernooi niet is geslaagd.”

“Het blijft jammer dat we hebben moeten beslissen de 1500 meter eruit te halen. Al gaf me het rust toen we er eenmaal uit waren, ik ben ervan overtuigd dat ik op dat nummer net zo goed medaillekansen zou hebben gehad. Hopelijk wordt het programma de komende jaren aangepast, zodat het wel mogelijk is alles te rijden", aldus Velzeboer.

Alle info over het WK Shorttrack vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan