Tickets
Shop
Langebaan 16 mrt 2023

NK ScholenPloegen-Achtervolging is terug van weggeweest

Kijk ze rijden op het ijs van De Uithof in Den Haag: jongens en meiden in strakke pakken op fraaie klapschaatsen én leeftijdgenoten in sweaters en joggingbroek op geleende ‘ijshockeys’. Het Nederlands Kampioenschap ScholenPloegenAchtervolging (NK-SPA) is terug!

Foto : Carl Mureau

“Wat het mooiste is van dit NK-SPA? Het is ongedwongen, er wordt hartstikke goed gestreden en het enthousiasme is groot”, zegt organisator Ger Boelsma. “Top- en breedtesport gaan hier hand in hand. Licentiehouders en recreanten beleven samen een mooie dag op het ijs”, vult collega Jan van der Meulen hem aan. “Dit is het enige officieuze schaats-NK voor niet-licentiehouders, zie het vooral als promotie van het ijsbaanbezoek.”

Als je naar de Olympische Spelen kijkt, dan is de ploegenachtervolging het stiefkindje van het Nederlandse topschaatsen. Dit NK voor scholieren kent echter al een lange traditie, die zelfs teruggaat naar de Tweede Wereldoorlog. In de gloriedagen namen er wel tweeduizend schaatsers aan deel, variërend van 12 tot en met 18 jaar. Ook latere toppers als Ids Postma, Marrit Leenstra, Jutta Leerdam, Kai Verbij en Femke Kok stonden er ooit aan de start.

Toen de KNSB in 2015 wegens bezuinigingen stopte met de organisatie van het evenement, pakte stadionspeaker Van der Meulen met zijn bedrijf Sportconnection de handschoen op, samen met oud-schaatser Boelsma. Ze hielden het evenement levend tot corona kwam. “In 2020 waren wij een van de eerste evenementen die vanwege de pandemie werden geschrapt”, zegt Van der Meulen. Nu, na drie jaar, beleeft het NK-SPA zijn rentree. Na de voorrondes in Breda, Enschede en Den Haag was donderdag in de Hofstad ook de finale.

Jan van der Meulen: “Top- en breedtesport gaan hier hand in hand." | Foto : Carl Mureau

Van der Meulen: “Dit jaar namen 45 scholen deel, afkomstig uit heel het land. Samen leverden ze zo’n 140 teams met elk vier schaatsers, dus kom je uit op ruim 500 deelnemers.” De 48 beste teams staan vandaag aan de start in De Uithof, verdeeld over acht categorieën. Na twee rondes zijn de finales, waarin de beste twee ploegen per categorie het tegen elkaar opnemen.

De variatie is groot. Je ziet geoliede treintjes, waarin de rijders de kunst van het duwen al aardig onder de knie hebben. Er zijn ook teams die als los zand aan elkaar hangen: de pers zou er subiet gehakt van maken. Wat ze met elkaar gemeen hebben is het enthousiasme dat er vanaf spat. Boelsma: “Daar gaat het voor mij om: dat mensen hier met een lach op het gezicht rondlopen.” Zelf deelt hij aan het eind van de dag vrolijk 11 bokalen, 72 medailles en 24 certificaten uit, plus 8 voor steeds 10 Thialf-tickets, waarmee de eerste-prijswinnaars volgend seizoen een NK kunnen bezoeken.

“Mooi dat we met zijn allen na drie jaar afwezigheid weer samen zo’n dag hebben kunnen neerzetten”, zegt Van der Meulen. Hij is blij met de steun van KNSB-hoofdsponsor Daikin en Univé, dat al langer partner is. “We hebben ook veel goodwill bij scholen. In de zomer bellen ze me al: het gaat toch wel weer door dit jaar? Bij vakdocenten is het draagvlak groot en wat ook helpt zijn fanatieke ouders van kinderen die al bij een schaatsvereniging zitten.”

Jan van der Meulen: "Mooi dat we met zijn allen na drie jaar afwezigheid weer samen zo’n dag hebben kunnen neerzetten” | Foto : Carl Mureau

Jan Pieter Tensen, gepensioneerd docent van het Segbroek College in Den Haag, staat als coach op het ijs. “De eerste keer dat ik dat deed was in 1992. Wij zijn de enige school die schaatsles geeft aan leerlingen. Morgen schaatsen we voor een goed doel: Local Heroes”, vertelt Tensen, die zelf meedoet aan de lerarenrace, een bijnummer van dit NK-SPA. Daarin moet hij het afleggen tegen winnaar Wiebe van der Pol, docent van de CSG Bogerman uit Sneek. Die noemt het NK-SPA ‘een mooi evenement’. “Niet alleen voor wedstrijdrijders, maar ook voor hen die eens willen proeven van de schaatssport. Wie weet krijgen ze hierdoor de smaak te pakken.”

Aan het eind van de dag blijkt het Segbroek College de sterkste school van dit NK-SPA, met als nummers twee en drie respectievelijk de CSG Groene Hart (Alphen aan den Rijn) en het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout (NBr). Vanaf een overvol erepodium wordt het Wilhelmus luidkeels meegezongen. Speaker Van der Meulen is ‘meer dan tevreden’ en blikt vol ambitie vooruit naar de editie van 2024, waarin hij het aantal voorrondes weer wil uitbreiden naar zes, verspreid over heel het land. “Ik denk dat we een stevig fundament hebben gelegd voor de komende jaren.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan