Tickets
Shop
Nieuws 03 jun 2023

Reggeborghs marathonmannen investeren én oogsten

Investeren voor de winter. Dat is deze maanden het leidende thema van het ‘groene leger’, op weg naar de schaatsmarathons. Met die boodschap in zijn achterhoofd stapte Bart Hoolwerf zaterdagmiddag eerst op zijn racefiets; pas daarna gingen de skeelerschoenen aan om een karwei van de huissponsor in Staphorst te voltooien.

Foto : Neeke Smit

“Ons schema vermeldde vandaag een training van drie, vier uur. Dat was mooi een ritje van Eemdijk naar Staphorst. Het bleek nog goed uit te pakken ook, dat ik op de fiets naar de skeelerrace ben gereden, want ik voelde me in de wedstrijd erg lekker”, sprak Bart Hoolwerf tevreden. Hij had net zijn derde dagprijs op een rij in de Reggeborgh Inline Driedaagse via een spectaculaire spagaatfinish veiliggesteld. Daarmee vervulde hij de persoonlijke wens om het meerdaagse toernooitje op wielen ongeslagen te beëindigen. Al was dat volgens hem niet het plan geweest. “We hadden graag Marthijn Mulder of Ronald Haasjes als eerste de streep willen zien passeren in hun eigen Staphorst. Ze deden allebei een paar dappere pogingen om weg te komen, maar die waren net niet genoeg. Zodoende werd het weer een groepssprint en daarin kreeg en greep ik mijn kans…”

Finishfoto's: je blijft er naar kijken, toch? | Foto : Neeke Smit

“Gelukkig hebben we Bart achter de hand”, zo haakte Reggeborgh-ploegmaat Crispijn Ariëns in. “Van tevoren was er niets afgesproken”, beweerde hij. “Zoals we hebben geopereerd, was het puur koersintuïtie, het gevolg van het feit dat we al een tijdje samen races rijden. Dat gaat steeds beter, ook in het skeeleren. Dat we winnen is leuk, maar wat belangrijker is – en dat vloeit voort uit onze gesprekken na afgelopen winter – we brengen nu geld naar de bank om dat tijdens de winter weer met rente op te halen. Oftewel: investeren, investeren, dat hoort erbij. Dus ook een ritje op de fiets, voorafgaand aan deze wedstrijd. ’n Uurtje of wat peddelen, de koers er achteraan; ik kan je zeggen dat het best aangenaam is. Natuurlijk, ook pittig en het doet zeer, maar het is zo mooi dat met elkaar te doen…”

'Pijnstiller' voor aanvaller van de dag Kevin van der Horst: beste Staphorster
Er won geen Staphorster van Reggeborgh, maar ook de beste thuisrijder kwam in de slotrace van de Reggeborgh Inline Driedaagse niet uit de formatie van Bart Hoolwerf. Kevin van der Horst (Okay-Interfarms) viel de eer te beurt om als eerste inwoner van het skeelergekke Staphorst de streep te passeren. Hij werd derde. Dat was een schrale troost voor de meest offensieve atleet op het parcours.

Op avontuur met Bart Hoolwerf (tweede positie) kreeg Kevin van der horst te horen dat er een andere Staphorster moest winnen. | Foto : Neeke Smit

Van der Horst reed 57 ronden lang zijn longen uit zijn lijf, viel aan waar en wanneer hij kon, maar kreeg gaandeweg in de gaten dat de overmacht van Reggeborgh te groot was. Plus: hem werd vrolijk verteld dat er iemand uit Staphorst moest winnen, alleen niet Van der Horst. “Ik zat met Bart voorop en hij vertelde dat hij niet met me mocht doorrijden, omdat er iemand uit Staphorst mocht winnen. Dat was zijn teamgenoot Ronald Haasjes. Later werd dat bevestigd toen ik met Crispijn en Ronald op pad ging, waarbij Ronald steeds vanachter mij vandaan probeerde te demarreren. Over mijn lijk, maar nu niet, dacht ik toen. Ach, zo werkt het in de koers. Reggeborgh heeft te veel uitstekende inlineskaters. Het was een attractieve koers en dat wilde ik graag. Daarom bleef ik aanvallen."

Terwijl dorpsgenoot Ronald Haasjes (achtste) zich onmiddellijk na de finish door vrienden langs de kant liet trakteren op bier, meed Van der Horst het drankgelag. “Ik begin er niet aan. Over iets meer dan tien dagen is het NK, dan wil ik weer goed zijn.”

“We willen gedurende de winter nóg beter presteren dan het laatste seizoen”, vervolgde Hoolwerf het inkijkje in de teamfilosofie. “We hebben geen garantie dat wat we nu investeren ook wordt uitbetaald. Ons uiterste best doen om er meer uit te halen, is het enige dat telt, wetend dat de rest dat net zo goed probeert. We hebben als team veel prijzen gepakt, maar er zaten ook wedstrijden tussen die veel minder waren. Dat moet ons over een paar maanden niet meer gebeuren”, aldus de breedgeschouderde sprintspecialist die Luc ter Haar en Kevin van der Horst klopte.

Op kop sleuren is het meestgebruikte werkwoord in relatie tot de skeelerkunsten van Crispijn Ariëns. | Foto : Neeke Smit

“Het is niet meer dan een stapje extra erbij doen”, nam Ariëns het verhaal over. “Vorig jaar kregen we Reggeborgh erbij als sponsor. Die zorgde ervoor dat we nu meer faciliteiten hebben op allerlei gebieden. Door met elkaar rond de tafel te gaan en te evalueren concludeerden we dat we best een trainingsdag meer zouden kunnen toevoegen aan het totaal. Het staat gelijk aan meer professionaliteit, dat hoort erbij tegenwoordig”, zei het toonbeeld van professioneel bezig zijn met zijn sport. “Ho, ho, dat laatste zijn jouw woorden”, reageerde hij lachend en in een adem bedankend voor het compliment. “Wat we willen, is vooruitgang wat je kunt aflezen aan resultaten. Per slot van rekening worden we daarop afgerekend. Nu is iedereen enthousiast bezig met zijn voorbereiding, en wordt er geroepen dat het zo voortreffelijk gaat. De prijzen worden echter in de winter uitgedeeld. Dat duurt nog even.”

Dus dacht het ‘groene leger de voorbije dagen: dan alvast maar alles binnenslepen. Waarvan akte in Heerde, Rijssen en Staphorst.

De uitslag van de mannen:
En  het eindklassement volgt nog.. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan