Tickets
Shop
Langebaan 15 jan 2023

Zussen Chloé en Lieke Hoogendoorn bestormen samen de top

Samen naar het NK en dan allebei op het podium belanden: voor Lieke en Chloé Hoogendoorn is prijzen pakken op zo'n NK-junioren een familie-aangelegenheid. En ze doen niet voor elkaar onder. Lieke bij de junioren B, Chloé als a-junior.

"Ik had de top drie als doel en ik ben nu derde",  zegt Lieke, de jongste Hoogendoorn, met een stralende grijns. Ze heeft net achter een ongenaakbare Rosalie van Vliet en een sterke Sofia Schilder het brons veroverd en daarmee haar persoonlijke doelstelling voor het toernooi gehaald. Alleen deelname aan de Vikingrace (de grootste internationale juniorenrace ter wereld die jaarlijks in Heerenveen wordt gehouden red.) loopt ze mis, want daarvoor had ze als niet-Fries een tweede plek in het eindklassement moeten veiligstellen. "Dat is wel jammer", zegt ze met lichte teleurstelling, maar het halen van een plek op het nationale podium maakt voor haar veel goed.

Bij de junioren-b wordt ook Chloé derde, achter een ongenaakbare Angel Daleman en achter de regerend wereldkampioen junioren Jade Groenewoud, die heerste op de 3 kilometer. Een mooie podiumplek, maar helemaal tevreden is de rijdster van TalentNED niet. "Ik denk dat er meer in had gezeten. Ik zat vorige week mentaal een beetje in de knoop. Iets dat al langer speelt, maar verder niets met de wedstrijden te maken heeft. Dat heb ik deze week geprobeerd te verzetten en dat lukte aardig."

"Alle races waren best goed", geeft ze kalmpjes aan. Ze reed een buitengewoon constant toernooi en eindigde op iedere afstand op het podium. Zus Lieke reed een wat mindere 500 meter, waar ze negende werd, maar revancheerde zich met een tweede plek op zowel de 1000 als de 1500 meter. Op haar 1000-meterwedstrijd was ze na afloop het meest trots, naast het feit dat ze in het allround-toernooi derde werd. "Ik had niet verwacht dat ik op die afstand tweede zou worden, daar ben ik echt heel blij mee", zegt ze lachend.

Chloé zag de wedstrijden van Lieke vanuit het hotel, waar ze met haar ploeg zich klaarmaakte voor de eigen wedstrijden. "Dan hou ik wel bij wat voor tijden ze rijdt, daar ben ik wel mee bezig", zegt ze op de vraag of ze tijdens zo'n toernooi ook nog bezig is met de resultaten van haar zus. Lieke op haar beurt, moedigt haar oudere zus flink aan vanaf de zijlijn. "Ze is wel mijn voorbeeld", zegt ze eerlijk. En je kunt het slechter treffen met een zus die op het vorige WK al met drie titels aan de haal ging. Opnieuw plaatsing voor het WK was voor Chloé dan ook een belangrijk doel. "Vorig jaar was een supervette ervaring, dat wil je nog wel een keertje meemaken", zegt ze enthousiast.

Samen op een junioren-wk zit er vanwege het leeftijdsverschil niet in, maar Lieke droomt er wel van in de voetsporen van haar zus te treden. "Dat lijkt me wel héél erg leuk", zegt ze met nadruk. En verderop, samen bij de senioren rijden, dat lijkt de zussen helemaal mooi. "Ik denk er ook wel eens over, dat zou superleuk zijn", maakt Chloé duidelijk. "Het is leuk om als zusjes bij de top te komen", fantaseert Lieke alvast over de toekomst. "Maar", besluit ze met een glimlach "dat duur nog wel eventjes."

Bekijk hier de eindklassementen:


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan