Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2023

Van Ramshorst: kiezen tussen Alkmaar of wennen op de Weissensee

Langer wennen aan het ijs op de Weissensee leidt ook tot betere prestaties? Martin van de Pol, ploegleider van de marathonvrouwen van Van Ramshorst Renault, weet niet of het zo werkt. Hij liet zijn schaatssters wel de keuze: eerst de marathon in Alkmaar nog rijden en dan naar Oostenrijk, of nu al afreizen richting het bevroren meer in Karinthië om te acclimatiseren.

Foto : Neeke Smit

“Soms moet je wat proberen, hè. Wat anders doen dan de rest. Maar ook de zaken serieus aanpakken, want we gaan niet voor een vakantie naar de Weissensee. Als je ziet hoe de meiden van BTM-BTZ deze winter presteren, is het duidelijk dat ze het daar goed op de rit hebben. Die formatie is volgende week de favoriet. Daar willen wij ook iets tegenoverstellen. Ik zag vorig jaar hoe gemakkelijk Anne Tauber (toen een van zijn rijdsters, red.) schaatste in Luleå. Ze was een week eerder naar Zweden gegaan omdat ze wilde wennen aan de omstandigheden. Daarom leek het me nu een goed idee iets soortgelijks te doen."

"De marathon van Alkmaar zit zo kort op de eerste wedstrijd op de Weissensee (donderdag Aart Koopmans Memorial) dat er amper twee dagen zijn om gewend te raken aan het natuurijs. Voor de een is dat belangrijker dan voor de ander, vandaar dat ik iedereen heb gevraagd waar de voorkeur naar uitging: vroeger vertrekken of gewoon Alkmaar meepakken”, legt Van de Pol uit.

Laura van Ramshorst sleurt aan kop op het ijs nabij Luleå. | Foto : Neeke Smit

Laura van Ramshorst, geen familie van de teamsponsor en winnares van de laatst verreden Alternatieve Elfstedentocht in 2020, wist het wel. Zij gelooft in een langere aanloop in Oostenrijk, net als ploeggenote Sara van Vliet. Beiden zijn vrijdagmorgen in de teambus gestapt voor de lange rit naar Oostenrijk, vergezeld door Janne Berkhout en Roos Tabak van de belofteploeg. De ‘achterblijvers’ zijn Femke Mossinkoff (foto boven), Eline Jansen, en de beloftes Sofia Schilder en Britt van Wees. Aangezien de wedstrijd in Alkmaar een zogenoemde doorstroomrace is, mogen de laatste twee meedoen in de Topdivisie.

Eline Jansen, die ook actief is op de langebaan, heeft nog weinig ervaring op natuurijs. Ze deed in 2022 mee aan de serie in Luleå, de eerste kennismaking met schaatsen in de vrije natuur. “Dat was best pittig, vooral in het begin erachter komen hoe je over de scheuren in het ijs moet rijden. Wat ik nu zou kunnen bereiken, weet ik echt niet. Om goed te zijn op natuurijs, moet je makkelijk je slag kunnen aanpassen. Ik ben juist gewend als langebaanschaatsster technisch te rijden, terwijl je soms 'lelijk' moet schaatsen. Dat kan ik mooi leren van Laura en Sara, want die hebben daarin ervaring genoeg”, zegt Jansen.

Femke Mossinkoff was een keer eerder op de Weissensee en in Luleå. De werelduurrecordhoudster kijkt zeker uit naar de anderhalve week die komen gaat, maar gelooft niet dat ze automatisch beter zal presteren, wanneer ze langer dan twee dagen kan ‘warmrijden’ op het Oostenrijkse meer. “Buiten dat: ik zou niet eerder kunnen vertrekken dan zaterdag, omdat ik vrijdag de eindpresentatie moet doen voor mijn bachelor maritieme techniek aan de TU Delft. Dan pak ik de race van zondag toch mee? Ik vind het ook belangrijk alle Marathon Cup-wedstrijden te rijden. Alkmaar is mijn thuisbaan, dan is het leuk als er bekenden langs het ijs staan”, aldus Mossinkoff, nummer elf in het tussenklassement van de Marathon Cup.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan