Tickets
Shop
Langebaan 05 feb 2023

Na kwakkelmaanden vindt Bergsma de bevestiging

De eerste seizoenshelft van Jorrit Bergsma verliep kwakkelend. De rijder die dit jaar aansloot bij Jumbo-Visma, was driemaal ziek en kon daardoor niet de vruchten van zijn overstap plukken. Op de zondag van het Daikin NK Afstanden kon hij eindelijk oogsten: de eerste Nederlandse titel mass start en zilver op de tien.

Foto : BSR AGENCY

De tien kilometer mondde uit in een prachtig gevecht tussen Jorrit Bergsma en Patrick Roest. Na rondenlang elkaar op de hielen gezeten te hebben, liet de schaatser van Reggeborgh een ultieme versnelling zien, waar Bergsma niet aan kon tippen. Geen eerste Nederlandse titel dit toernooi voor hem (12.50,88), maar de derde voor Roest (12.47,22). Beide mannen worden waarschijnlijk wel afgevaardigd naar het WK. “Natuurlijk had ik graag mijn titel hier geprolongeerd. Het doet altijd wel een beetje pijn om een tien kilometer te verliezen. Maar ik ben tevreden met kwalificatie, dat was het belangrijkst vandaag”, vertelt Bergsma.

Zeker na de zieke maanden die Bergsma kende is het NK een opsteker. Diarree, verhoging, griep; alles passeerde de revue. "Mijn ploeggenoten zag ik groeien in het seizoen, terwijl ik zelf bleef hangen. Je wilt graag die bevestiging. Ook voor de ploeg wil je laten zien dat je het waard bent geweest. Gelukkig heb ik altijd het vertrouwen gekregen en de focus op de laatste maanden van het seizoen gehouden. Er was geen man overboord."

Na het Mobiel.nl NK Marathon kon hij eindelijk de ziektekiemen vermijden om een maandje te investeren in zijn vorm. Op vrijdag resulteerde dat in brons op de vijf kilometer, op zondag maakte hij zijn collectie compleet met zilver en brons. 

Bergsma weet hoe hij het stapje individueel kan maken naar het hoogste treetje. "Mijn steady state, kan nog wel wat sneller," waarmee hij de snelheid bedoelt die hij rondenlang kan volhouden. "De rondetijd die ik vandaag reed, dertig hoog, was wel volgens plan. Alleen had ik hem graag meer omlaag willen brengen op het einde, maar dat zat er niet in."

De eindsprint van Roest is machtiger, Bergsma zou eerder het verschil moeten maken met een hogere steady state. | Foto : Soenar Chamid

Met twee tickets op zak kijkt hij tevreden terug op het NK. “Missie geslaagd. Dit zorgt voor zowel opluchting als vertrouwen. Ik wist uit de trainingen dat het goed zat, maar met een Kars (Jansman), een Beau (Snellink) en (Marcel) Bosker, die vrijdag een heel goede vijf kilometer reed, was de concurrentie groot dit weekend. Nu begint het seizoen echt, in maart worden de hoofdprijzen verdeeld.”

Geel-groene mass start prooi voor Bergsma
Van de 22 schaatsers die aan het vertrek van het slotonderdeel stonden, droegen er negen de kleuren van Jumbo-Visma. In koppeltjes van twee plaatsen zij de aanvallen, ingeleid door Beau Snellink en Kars Jansman. Zij bleven enkele ronden weg om de meesterknecht van Reggeborghrijder Bart Hoolwerf, zijn broer Evert, uit te putten. Na nog twee demarrerende duo's was het de beurt aan het koningspaar: Chris Huizinga en Jorrit Bergsma. De langebaanmannen van Reggeborgh verkleinden het gat, maar door het storen van Huizinga kon Bart Hoolwerf de ultieme sprint niet inzetten en kon Bergsma voor het eerst de Nederlandse mass starttitel opeisen.

Hoewel het negen tegen vier was, achtte de bronzen Hoolwerf zich vooraf niet kansloos. "Elke race is te winnen, al wordt het wel lastiger als je zo'n blok tegen je hebt. Maar dat zou een zege ook mooier maken. Chris Huizinga blokte mijn sprint af, waardoor ik mijn versnelling niet kon doorzetten en mijn finale niet kon rijden. Of ik hem dan gewonnen had, weet ik niet. Ik zou wel dichterbij gekomen zijn."

Zou Bart Hoolwerf (midden) zich groen en geel geërgerd hebben? | Foto : BSR AGENCY

"Ik vind wel dat ze deze wedstrijden gelijkwaardiger moeten maken voor elk team. Of een maximum aantal per ploeg of met aanwijsplekken rijden. Die hadden we aangevraagd voor Crispijn Ariëns en Gary Hekman. Zij kunnen ook een prima mass start schaatsen. Dan krijg je een eerlijkere wedstrijd mét een hoger niveau. Deze winter heb ik laten zien wat ik kan, dus ik denk dat ik wel goede kaarten heb voor het WK", doelend op de twee tickets die bondscoach Rintje Ritsma zal vergeven voor de mass start. 

Bergsma wordt tekort gedaan door te stellen dat de overwinning hem in de schoot geworpen werd. "Je moet hem nog steeds wel pakken. Reggeborgh had een sterk blok aan de start, het was niet zomaar klaar. We hebben er een harde koers van gemaakt. Ik ben volle bak gegaan."

Achter Bergsma eindigde Harm Visser als tweede. | Foto : BSR Agency / Douwe Bijlsma / Orange Pictures

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan