Tickets
Shop
Kort door de bocht 20 feb 2023

BDM-BTZ behoudt topkwartet, WK-pakken geveild, Nico Ihle gestopt

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

BDM-BTZ gaat verder met hetzelfde kwartet
Ploegleider Eelco Kooistra kan volgend jaar weer rekenen op Ineke Dedden, Esther Kiel, Merel Bosma en Elsemieke van Maaren in de marathon. Alle vier schaatssters hebben hun contract verlengd. De vrouwen hebben dit seizoen zes zeges in de Marathon Cup geboekt (4x Esther Kiel, 2x Ineke Dedden) en naast de overwinning van Dedden op het ONK won Esther Kiel ook op de Weissensee. Daarmee is de ploeg de grootste concurrent van Albert Heijn Zaanlander en één van de grote kanshebbers op eremetaal in Luleå

“Het is mooi om te zien dat er zo’n goede chemie is tussen de vrouwen, maar ook tussen de begeleiders. Wanneer je dan in de huidige samenstelling door wil gaan en iedereen denkt daar hetzelfde over, is dat natuurlijk fantastisch. Wel zullen we als organisatie gaan kijken of er de mogelijkheid is om een paar jonge talenten op te leiden. Hierover hebben wij afspraken met Gewest Fryslân waar wij een goede samenwerking mee hebben”, vertelt Kooistra.

Shorttrackpakken geveild voor Giro55
Om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen, worden vijf shorttrackpakken van TeamNL geveild. Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Michelle Velzeboer zullen hun WK-pakken signeren, waarna die naar de hoogste bieders worden gestuurd. Bieden kan hier tot en met het Wereldkampioenschap in Seoul (10 t/m 12 maart). 

Nico Ihle gestopt met schaatsen
Na een wedstrijd om de Deutschland Cup op de ijsbaan van Chemnitz,  de plek waar hij leerde schaatsen als tienjarig jongetje, heeft sprinter Nico Ihle (37) een punt gezet achter zijn langebaancarrière. De Oost-Duitser groeide uit tot een meer dan redelijke sprinter die drie keer actief was op de Winterspelen (2010, 2014 en 2018), met als beste resultaat een vierde plaats op de 1000 meter in Sochi. Hij reed zich wel in de prijzen op andere grote toernooien. Zo pakte de in Karl-Marx-Stadt geboren rijder in 2017 een zilveren medaille op de 500 meter tijdens het WK Afstanden. Jan Smeekens was net iets sneller. Hetzelfde jaar veroverde hij ook brons op de EK-sprintvierkamp. Op het EK Afstanden van 2018 lag er eveneens brons klaar, na de 1000 meter.  34,35 was zijn beste tijd op de 500 meter, gereden in Salt Lake City (2017). zijn persoonlijk record op de dubbele afstand schaatste hij ook op het Amerikaans ijs: 1.07,06 (2019).

Nico Ihle, een blok beton met veel snelheid. | Foto : Soenar Chamid

Daikin maatschappelijk partner van de Sven Kramer Academy
Fabrikant en leverancier van klimaatsystemen Daikin ondersteunt de wens van Sven Kramer, om ieder kind voor zijn of haar twaalfde jaar minimaal één keer het plezier van schaatsen te laten ervaren. Beide partijen willen zich hard maken voor het behoud van de sport. Douwe de Vries, directeur van de Sven Kramer Academy: “Fantastisch dat Daikin, als trouwe hoofdsponsor van schaatsend Nederland, zich nu ook verbindt als maatschappelijk partner aan de Sven Kramer Academy. Naast de topsporttak ondersteunt Daikin nu op deze manier ook de breedtesport en dragen we samen bij aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan