Tickets
Shop
MARATHON 20 nov 2022

Paulien Verhaar beëindigt winstserie van Schouten cs

De ban is gebroken in het vrouwenpeloton, en daar moest het een keer van komen: voor het eerst deze winter stond er na de marathon voor de vrouwen van de Topdivisie geen rijdster van Albert Heijn Team Zaanlander op de hoogste trede van het ereschavot. Paulien Verhaar draaide op knappe wijze de winnares van vorige week een loer in de Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon van Haarlem.

Foto : Neeke Smit

Verhaar (23) presenteerde zich als een ideale sluipmoordenares die tijdens de finale van de snel gereden, maar saaie race voortdurend door vijandelijke linies kroop zonder op te vallen. Of, zoals ze het zelf verwoordde: “Het was chaos, het was snel, en er werd ontzettend veel getrokken en geduwd voorin. Toch wist ik voortdurend in de juiste gaatjes te duiken en achter de goede meiden aan te gaan. Het enige waar ik eerder in de wedstrijd op moest letten was dat er niemand een rondje voorsprong zou pakken. Als het een massasprint zou worden, zou ik kans hebben.”

Toen die aanstaande was, richtte de Castricumse haar vizier op de geijkte namen van de voorbije weken. “De vrouwen van Zaanlander horen daar vanzelfsprekend bij: zij hebben laten zien dat ze standaard op het podium finishen. Zelfs als er een paar wegvalt, zijn ze van die ploeg sterk genoeg om iemand in de voorste lijn te hebben”, aldus Verhaar, die voor Bouwbedrijf De Vries wekelijks haar rondjes schaatst en daarnaast in de kleuren van Team Frysk langebaanwedstrijden meepakt.

Nog bukkend van de sprint, weet de juichende Paulien Verhaar (r) al wel dat ze de rapte is geweest. | Foto : Neeke Smit

Het sterke eindschot waar ze op kon vertrouwen, bracht Verhaar langs de leidster in het jongerenklassement, Maaike Verweij. Ook de fenomenale spurt van de Amerikaanse ‘passante’ Mia Kilburg (die eerder op de dag nog actief was in de World Cup van Heerenveen) pareerde ze op knappe wijze. Verweijs tweede plaats betekende wel dat ze teamgenoten Irene Schouten aan kop van het algemeen klassement afloste en dus nu (tijdelijk?) eigenares is van het oranje en witte pak.

De uitslagen van de Beloftendivisie mannen en Topdivisie vrouwen staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan