Tickets
Shop
Langebaan 18 nov 2022

Nederlanders halen nu wel goud op mass start

Wanneer je de beste schaatsers hebt, hoef je niet te winnen in een spelletje als de mass start. De wereldbeker in Stavanger was daar het perfecte voorbeeld van. Op papier leken Irene Schouten en Marijke Groenewoud het sterkste duo, maar werden ze voorbij gesprint door de snellere - en vooral slimmere - Ivanie Blondin. Bij de mannen was Bart Hoolwerf van mening dat hij de rapste was, toch eindigde hij als derde. In Heerenveen leidden een betere tactiek tot twee gouden medailles

Foto : Soenar Chamid

Vorige week waren de Nederlandse vrouwen niet tevreden met hun mass start, Marijke Groenewoud en Irene Schouten werden ‘slechts’ tweede en derde. Ze leunden te veel op de eindsprint, maar daarin schoten ze tekort tegen een ontketende Ivanie Blondin. Dit keer pakten de schaatssters van Albert Heijn Zaanlander het initiatief in de wedstrijd. De ontsnapte Claudia Pechstein werd in de zevende ronde als springplank gebruikt door Irene Schouten. De Noord-Hollandse kon haar voorsprong uitbouwen en kwam alleen over de finish.

“Het moest anders dan in Stavanger en dat is gelukt", vertelt Irene Schouten na haar solo. "Dit was niet geheel volgens plan, maar zo loopt het nu eenmaal in de race. Pechstein reed weg en dan kijkt iedereen naar Nederland. Als niemand ingrijpt, pakt ze zomaar een ronde. Marijke ging in de achtervolging en ik zag een gaatje. Ze hield vervolgens perfect haar benen stil."

Schouten vervolgt: "Normaal moet ik wat reserves houden, want als het peloton toch terugkomt moet ik nog kunnen sprinten. Maar nu kan ik op de snelheid van Marijke vertrouwen. Langs de kant werd al aangegeven dat ik hetzelfde tempo moest aanhouden. Het gat werd steeds groter en op een gegeven moment zag ik de groep. Dat ik hem nu een keer solo win is prachtig.”

Achter Irene Schouten was niemand te bekennen, niemand wilde het gat dicht rijden. | Foto : BSR AGENCY

Een klein half uur later maakte Bart Hoolwerf het oranje feest compleet.  De schaatser van Reggeborgh was de snelste in de massasprint en boekte daarmee zijn tweede zege in de World Cup van z'n carriere. "Gelukkig kon ik vandaag voor de overwinning sprinten”, aldus een dolblije Hoolwerf na afloop. “Een week geleden - in Stavanger - bleef het peloton helaas niet bij elkaar, maar won ik wél de sprint van het peloton. Ook al eindigde ik daar niet als eerste, gaf die race me wel veel vertrouwen voor vandaag.”

Hoolwerf was zijn landgenoot Jorrit Bergsma enorm dankbaar, die voor hem alle gaten dichtte. “Hij was fris, hoefde vandaag niet twee afstanden te rijden (waar Louis Hollaar dat vorige week wel moest, red). We konden het mooi uitspelen met z’n tweeën. Ik denk dat ik bij de eerste wereldbeker al heb laten zien dat ik over snelheid beschik. Ik voelde vandaag ook de verantwoordelijkheid, omdat Jorrit zoveel werk voor mij opknapte. Gelukkig ging het uitstekend.”

“Op 500 meter voor de finish zat ik een beetje te ver van achteren”, analyseert Hoolwerf de finale. “Ik ging de eindsprint daarom maar vroeg aan. Gelukkig weet ik dat mijn laatste rechte stuk vrijwel altijd goed is. Dat is mijn geheime wapen, daar kan ik altijd extra snelheid maken. Ik ben heel blij dat het gelukt is om hier te winnen.” En zo finishte Hoolwerf voor de Koreaan Jae Won Chung en de Italiaan Andrea Giovannini. 

Alle uitslagen van de eerste dag zijn hier te vinden. 

Na afloop werd Jorrit Bergsma bedankt voor zijn bijdrage aan Hoolwerfs zege. | Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan