Tickets
Shop
Langebaan 29 nov 2022

KNSB wijst Nuis en Verbij aan voor World Cup Calgary

De selectie van TeamNL voor de derde World Cup Langebaan (en de eerste van twee in Calgary) staat vooral in het teken van andere toernooien. Bij het samenstellen ervan heeft de Selectiecommissie van de KNSB gekeken naar het maximale aantal startplekken voor het WK Afstanden op het ijs van Thialf (2-5 maart 2023), en de EK’s Allround en Sprint in Hamar (6-8 januari 2023).

Foto : Soenar Chamid

Het gevolg van die overwegingen is dat de prestaties uit hun verleden Kjeld Nuis (1500 meter) en Kai Verbij (1000 meter) nu helpen aan een startbewijs. Beiden moesten wegens blessures afhaken voor het World Cup Kwalificatietoernooi, maar krijgen een aanwijsplek voor de eerste wereldbeker in Canada. Dat gaat ten koste van Louis Hollaar (1500 meter) en Wesly Dijs (1000 meter).

Om alle startplekken te bemachtigen voor de beide EK’s in Noorwegen (drie per sekse) moet er goed worden gescoord in de zogenoemde combiklassementen, voor het EK Sprint over 500 en 1000 meter, en voor het EK Allround is de combi 1500 en drie/ vijf kilometer van belang. Om die reden zet de Selectiecommissie onder anderen Jordy van Workum en Marcel Bosker in op de 1500 meter. Bondscoach Rintje Ritsma zal later bekendmaken welke rijders op de teamonderdelen in actie zullen komen.

“Het was voor ons als SCL dit seizoen nog ingewikkelder om de puzzel te leggen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “In voorgaande jaren moesten we nog weleens een enkele ingreep toepassen om startbewijzen voor EK of WK veilig te stellen, maar wat we nu bij World Cup 3 moeten doen is echt uitzonderlijk.” Hij benadrukt: “We staan er op alle afstanden goed voor. Maar op de 500 en 1000 meter bij de mannen moeten we nog even aan de bak om helemaal zeker te zijn van drie WK-startbewijzen per afstand.”

Dat Dijs en Hollaar moeten plaatsmaken voor Nuis en Verbij betreurt De Wit. “Dat is bijzonder jammer, maar uiteindelijk is het hoofddoel van dit seizoen zo veel mogelijk medailles scoren bij de WK Afstanden, die liefst goud van kleur zijn. Op basis daarvan hebben we deze selectie samengesteld.”

De selectie van TeamNL Langebaan voor ISU World Cup 3 ziet er als volgt uit:
 
Vrouwen
500 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Marrit Fledderus, Michelle de Jong, Dione Voskamp. Reserve: Isabel Grevelt.
1000 meter: Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-de Jong, Michelle de Jong, Marrit Fledderus, Isabel Grevelt. Reserve: Femke Kok.
1500 meter: Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam, Joy Beune, Reina Anema. Reserve: Irene Schouten.
3000 meter: Irene Schouten, Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud, Joy Beune, Merel Conijn. Reserve: Reina Anema.

Mannen
500 meter: Merijn Scheperkamp, Janno Botman, Dai Dai N'tab, Thomas Krol, Stefan Westenbroek. Reserve: Kai Verbij.
1000 meter: Kai Verbij, Joep Wennemars, Thomas Krol, Hein Otterspeer, Louis Hollaar. Reserve: Kjeld Nuis.
1500 meter: Kjeld Nuis, Patrick Roest, Thomas Krol, Wesly Dijs, Marcel Bosker. Reserve: Jordy van Workum.
5000 meter: Patrick Roest, Beau Snellink, Marcel Bosker, Jorrit Bergsma, Kars Jansman. Reserve: Jordy van Workum.

Direct na World Cup 3 wordt het team voor World Cup 4 bekendgemaakt. Dat zal er in grote lijnen hetzelfde uitzien als de selectie voor World Cup 3. Meer informatie over de World Cups in Calgary vind je op de kalenderpagina’s.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan