Tickets
Shop
Nieuws 05 mei 2022

Wél Oranje boven bij inline-Europa Cup in Heerde?

Met bijna driehonderd deelnemers uit zo'n 25 verschillende landen belooft de Europa Cup inlineskaten van Heerde (6, 7 en 8 mei) een geweldig spektakel te worden. Voor de Nederlanders die de voorbije weken op de pistes in Duitsland en Portugal wat minder succesvol waren, is de Holland Cup van Skeelerclub Oost Veluwe een prachtige gelegenheid het 'jubileum' - de tiende editie - op te luisteren met aansprekende uitslagen! Dat geldt zeker voor local matador Glenn Nijenhuis.

Foto : Neeke Smit

Na een slecht weekend in inlineskate-Mekka Geisingen kan het alleen maar beter gaan. Met die instelling stort Heerdenaar Glenn Nijenhuis (21) zich de komende drie dagen in het strijdgeweld op de skeeeler-arena waarvan hij elke centimeter kent. Drie keer per week rijdt de ICT-student er zijn rondjes, en hoewel de resultaten van de Europa Cups in Duitsland (Groß Gerau en Geisingen) en Portugal (Lagos) nog geen topnoteringen hebben opgeleverd, wil hij er van voren bij zitten. Dat heet: op de 100 en 200 meter, want de sprintnummers zijn z'n specialiteit. Dat bewees hij vorig jaar augustus, door in Rotterdam de nationale titel op de kortste afstand te veroveren.

"Heerde is mijn thuisbaan, dat moet me normaal gesproken een beetje kunnen helpen. Op asfalt skeeleren is anders dan op Vesmaco-pistes, die sneller zijn. Daar trainen de meeste andere jongens op. Ik ken dit rondje van buiten, wat een voordeel kan zijn, al ben ik me ervan bewust dat iedereen aan de top hard kan rijden en snel genoeg aan een baan gewend zijn. Ik reken me op voorhand niet rijk hoor. Het internationale niveau is gigantisch hoog", zo tempert hij de verwachtingen.

Glenn Nijenhuis in stijl naar de streep. | Foto : Neeke Smit

Trouwens, de Veluwenaar is al blij dat hij de eerste fase gezond en wel is doorgekomen. 2021 mocht een kampioenstrui opleveren, Nijenhuis had ook veel te kampen met blessures. Zijn onderrug liet het geregeld afweten waardoor hij zich meer dan eens te elfder ure moest afmelden voor een wedstrijd. "Vooral het sprintwerk betekende zo'n aanslag op mijn rug. Ik kon na elke race de fysio opzoeken om opnieuw fit te worden. Als je rug niet goed staat, heeft dat ook effect op andere delen van je lijf, bijvoorbeeld de liezen. Daar kreeg ik eveneens last van. Ondanks mijn titel moet ik zeggen dat het geen fijn jaar is geweest. Daarom ben ik blij dat ik de Europa Cups tot dusver probleemloos heb kunnen afwerken, met dien verstande dat ik in de week voor Geisingen behoorlijk heb lopen hoesten en wellicht dat de reden was dat het niet lekker liep."

Alle sores zijn aan de kant gegooid, voor eigen volk opent hij de jacht op korte klasseringen die van pas komen bij zijn grote doel, selectie afdwingen voor de EK. Nijenhuis maakt deel uit van een zogenoemde pre-selectie van Oranje. Grote concurrenten zijn Rémon Kwant ('die is op alle nummers erg goed') en de broers Kay en Rick Schipper ('die zijn dit seizoen ook weer aardig bezig'). "De laatste twee zijn beter op de 500 en 1000 meter. Met andere woorden: ik krijg m'n handen vooral vol aan Rémon."

Het toernooi om de Holland Cup begint met de 200 meter (staande start). "Dat wordt de eerste keer dit jaar dat ik die rijd. Ik heb geen idee waar ik sta. Vorige week in Geisingen betrof het een 200 meter met vliegende start, dus zonder een start, wat lastiger is. Toch denk ik dat ik op de 100 meter het best voor de dag kan komen, dat blijft mijn afstand.  

De wedstrijden in Heerde zijn uiteraard te volgen voor publiek, maar ook via de livestream op http://live.speedskate.tv/

SKEELERRONDE OTTERLO GESCHRAPT**
Het organisatiecomité van Skeelerronde Otterlo heeft besloten de editie van 2022 niet door te laten gaan. Het evenement stond gepland voor zaterdag 6 augustus 2022. Het organisatiecomité, een samenwerking tussen de Stichting Skeelersport Otterlo en de Edese IJsvereniging, heeft dit besluit met pijn in het hart genomen.

Om de ronde van 2022 te kunnen organiseren op minimaal het gewenste niveau als voorgaande edities blijkt dit voor nu te veel te vragen van de organisatie.
De datum van 6 augustus valt midden in de vakantieperiode, waardoor het helaas niet mogelijk is om voldoende vrijwilligers voor de organisatie en op de dag zelf bijeen te krijgen.

Het comité zal zich later dit jaar beraden over de editie van 2023. Dat zal ook afhangen van geplande wijzigingen van de gemeente Epe aan de infrastructuur, die ook consequenties hebben voor het skeelerparcours.

 

 

 

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan