Tickets
Shop
Nieuws 22 mei 2022

Talent Siemons wil na een matig seizoen leren van toppers als Nuis

Als jonge langebaanschaatser wil je jezelf graag laten zien in je laatste jaar bij de junioren, zodat je de overstap kunt maken naar een commercieel topteam. Maar als je verschillende tegenslagen krijgt te verduren, is deze sprong niet vanzelfsprekend. Wij spraken vier beloften over hun winter, de overstap naar een topploeg en hun doelen. Vandaag: Mats Siemons, die TalentNED verruilde voor Reggeborgh.

Foto : Neeke Smit

Ten tijde van het interview zit Mats Siemons op Mallorca voor zijn eerste trainingskamp met zijn nieuwe ploeggenoten. Waar hij eerst met talentvolle leeftijdsgenoten trainde, rijdt de 19-jarige nu met de ervaren Patrick Roest, Hein Otterspeer en regerend olympisch kampioen Kjeld Nuis. “In het begin keek ik wel een beetje tegen ze op, nu voelt het alsof ik ze al heel lang ken. Die gasten geven mij veel tips over hoe ik mijn techniek kan verbeteren. Dat verloopt heel natuurlijk. Ze zouden ook kunnen denken: ik heb helemaal geen zin om met zo’n nieuweling te trainen en geen zin om aandacht aan hem te besteden. Dat doen ze totaal niet en dat vind ik heel fijn. Klasse.”

“Het is top om met Kjeld Nuis, die goud won in Beijing, in één team te rijden. Hij heeft de route bewandeld die ik wil bewandelen, maar zie hem gewoon als trainingsmaat. Het is niet zo dat hij als olympisch kampioen alles bepaalt. We zijn allemaal gelijk", vertelt de jonger rijder.

Het leven van Siemons is niet veel veranderd na zijn overstap. “Bij TalentNED was alles al heel professioneel ingericht. Ik merk bij Reggeborgh dat de trainingen wat zakelijker en professioneler zijn. De randzaken zijn helemaal weggehaald. Van het regelen van vervoer tot aan het aanschaffen van een fiets en fietsschoenen. Je hoeft zo min mogelijk te doen, behalve trainen.”

“Het worden nu echt professionele wedstrijden. Tot en met de A-Junioren schaatste ik omdat ik het leuk vond en af en toe won ik. Afgelopen jaar was het al lastiger. Je komt op tv, je wil jezelf in de kijker rijden voor een profploeg. Zo bouwt het geleidelijk op.”

Siemons denkt geen negatieve gevolgen te ervaren van de verwachtingen van zijn team. “Ze geven mij de tijd, ze willen mij ontwikkelen. Ik voel totaal geen druk dat ik móet presteren, anders zou ik ook niet lekker kunnen trainen. De druk komt vooral vanuit mijzelf.”

Na een moeizame winter, was het geen vanzelfsprekendheid dat Siemons in het groen-zwart zou mogen uitkomen. “In het voorseizoen was ik erg goed. Bij de eerste Holland Cup dacht ik: nu gaat het allemaal beginnen. Ik wilde me graag plaatsen voor de seniorentoernooien. Alleen was het geen goede wedstrijd, na één ronde was ik al kapot. De weken erna liep het voor geen meter in de trainingen. Toen bleek dat ik Pfeiffer had, waarbij ik ook een leverontsteking én een keelontsteking kreeg.”

Het laatste jaar bij de junioren was een zware voor Mats SIemons. | Foto : Neeke Smit

“Ik heb de hele maand november niets gedaan en daarna moest ik weer rustig opbouwen. Ik miste de World Cups voor junioren en was niet topfit voor de NK Junioren. Daar maakte ik een misser en zo plaatste ik me niet voor de WK. Het was een pittige tijd, maar ik ben er goed uitgekomen. Het beste toernooi reed ik aan het einde van het seizoen, de NK Sprint voor junioren. Die lijn wil ik graag doortrekken.”

Op dat toernooi werd hij tweede, achter Joep Wennemars. Ook komend seizoen zal zijn focus op de korte afstanden liggen, maar de 19-jarige staart zich niet blind op één afstand. “Ik wil me eerst algemeen ontwikkelen. Ik zal aan mijn inhoud werken en mijn techniek verbeteren. Ik denk dat ik nog steeds een goede 1500 meter in de benen heb. Het is te vroeg om vol voor de 500 of 1000 meter te gaan. Gerard (van Velde, red.) kijkt eerst wat hij in mij ziet en dan zullen we ons daarop richten. Ik wil me fysiek, mentaal en technisch verbeteren. Dan hoop ik natuurlijk dat daar snellere tijden en betere klasseringen uitrollen in het seniorencircuit."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan