Tickets
Shop
Nieuws 20 mei 2022

Lindsay van Zundert in de wolken met nieuwe küren

Net als alle andere schaatsprofessionals in Nederland is kunstrijdster Lindsay van Zundert alweer druk in de weer voor het volgend seizoen. Voor de Brabantse tiener begon ‘het werk’ in Boston, waar ze gedurende tien dagen kennismaakte met de nieuwe programma’s, oftewel de korte en lange kür die haar choreograaf heeft gemaakt.

Foto : Lindsay van Zundert

“Zo tof allemaal.” De eerste woorden van de Etten-Leurse geven onmiddellijk weer hoe ze het verblijf in de Verenigde Staten heeft ervaren. Lange trainingsdagen, opperste concentratie en strenge leermeesters: het heeft Van Zundert allemaal niets gedaan, wetend dat ze weer een volgend hoofdstuk van haar sportcarrière is binnengestapt. En wanneer je dat aan de hand mag doen van een van de bekendste kunstrij-goeroes ter wereld, de Fransman Benoît Richaud, is er eigenlijk geen reden om te klagen.

“Benoît had verder geregeld dat Lindsay kon meedoen met de Amerikanen. Super dat ze dat kon meemaken, en handig, omdat de trainingsarbeid gewoon kon doorgaan”, aldus Chantal. En Lindsay vult aan: “Het is leuk te kunnen optrekken met rijders die je kent van de wedstrijden. Alles ademt de sfeer van topsport uit, dat merk je meteen. Elke dag stond ik om kwart over zes op de baan, tot een uur of vier. Aansluitend zat ik nog twee uur met Benoît, of had ik spronglessen of andere trainingsvormen. Weinig vrije tijd, al zijn mama en ik nog wel naar de dierentuin en het Sea Aquarium geweest, en een moeder van een jong talent nam ons op mee voor een rondleiding door de stad.”

Kunstrij-goeroe Benoît Richaud werkte afgelopen weken met Lindsay aan een nieuwe kür | Foto : Lindsay van Zundert

De man achter het succes van onder anderen de Japanse wereldkampioene Kaori Sakamoto reist doorgaans de planeet over voor trainingskampen en clinics. Tegelijkertijd neemt hij de tijd om de door hem ontworpen programma’s te introduceren bij zijn pupillen. Al in Beijing (tijdens de Winterspelen) wist Van Zundert dat ze halverwege mei in Amerika moest zijn. “Als je langer moet wachten op de küren waarmee je de competitie ingaat, blijft er misschien te weinig tijd over om alles er goed in te slijpen”, gaf ze destijds aan.

De trip was, om in woorden van de ook aanwezige moeder Chantal Vervuren te spreken ‘geweldig’. The Skating Club of Boston, met drie ijsbanen, een coachstaf van bijna vijftig trainers, is een begrip in de internationale kunstrijwereld. Opgericht in 1912 heeft de organisatie zich ontwikkeld tot een trekpleister voor vele beoefenaren van de sport. Lindsay kon de voorbije week aansluiten bij een trainingsgroep die onder leiding stond van voormalige Russische experts Olga Ganicheva en Alexsey Letov. Als trainingspartners stond ze samen op het ijs met bijvoorbeeld de Italiaanse nummer twee van de EK, Daniel Grassl, en de Tsjechische Eliska Brezinova die haar programma’s eveneens door Richaud laat maken.

Nu de 17-jarige terug is van de reis, moet ze aan de bak. Zonder veel uit te willen weiden over de creaties (‘wacht maar tot de eerste optredens’), kan ze niet anders zeggen dan dat Richaud küren heeft bedacht die perfect bij haar passen. “De korte is op Franse muziek en gaat over de liefde, het lange programma is erg stoer en gebaseerd op een héél avontuurlijke film. Totáál wat anders dan wat ik afgelopen jaar heb laten zien. Technischer, meer gericht op de schaatsvaardigheid die nog moet verbeteren bij me. De volgorde van de sprongen is min of meer hetzelfde, maar daarmee kan ik nog variëren. Joh, ik heb zo’n zin alles helemaal onder de knie te krijgen de komende maanden.”

 Maar eerst wacht de Brabantse een ander kamp, dat met haar klasgenoten van school. “Een week naar Praag, daar heeft Lins ook ontzettend veel zin in. Daarna gaat de tijd weer volledig op aan training met Carine Herreygers en Thomas Kennes. Die hebben al filmpjes gekregen van de küren en weten dus wat hen te wachten staat”, besluit moeder Vervuren.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan