Tickets
Shop
Kort door de bocht 19 mei 2022

Wüst krijgt standbeeld, Minnee zwaait af, ISU wil minimumleeftijd verhogen

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : SCS/Soenar Chamid

Ireen Wüst krijgt standbeeld
Zaterdag 21 mei zal de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden gehuldigd worden in haar geboorteplaats Goirle. Op het Oranjeplein voor het gemeentehuis wordt een drie meter hoog bronzen beeld van Ireen Wüst onthuld, gemaakt door kunstenares Iris Le Rütte. Er is feest op het Kloosterplein vanaf 14:00 uur met live-muziek. De onthulling van het standbeeld zal rond de klok van 15:30 uur live uitgezonden worden op de schermen en rond 16:15 uur vindt de huldiging van de zesvoudig olympisch kampioene plaats. Naast het standbeeld en het feest, wordt er een sportevenement voor kinderen georganiseerd dat Wüst zal openen.

Famke Minnee zwaait af
De winnares van de Beloftencompetitie marathon afgelopen seizoen, Famke Minnee, maakt via social media bekend afscheid te nemen van de schaatssport. De Harderwijkse schaatsster van OCRE / Forte Sportswear maakte in het seizoen 2021/2022 de overstap van de langebaan naar de marathon. Ze wilde zich afgelopen jaar volledig focussen op haar studie Duitse taal en cultuur, maar de liefde voor het schaatsen leidde de 20-jarige naar het marathonschaatsen. Ondanks het succesvolle marathonjaar dat ze winnend begon en afsloot bij de beloften, vindt de ambassadrice van OG Clean Fuels het mooi geweest. Ze geeft aan dat het tijd is voor nieuwe uitdagingen.

Famke Minnee op social media: "Nu is het tijd voor nieuwe uitdagingen." | Foto : Neeke Smit

Transfers bij Team Fortune Coffee
Ploegvertegenwoordiger van Team Fortune Coffee Remco de Mik laat in een verklaring weten dat ze in het seizoen 2022-2023 niet meer in de topdivisie zullen uitkomen. “Door over te gaan naar één ploeg in de beloftendivisie, zijn we in staat de volledige focus te leggen op de groei van onze rijdsters.”

Vier rijdsters uit de topdivisie zullen niet meer in de Fortune kleuren aan de start verschijnen: Brit Qualm (team A6.nl), Claudia Oranje (Team Skadi), Evelien Vijn (langebaan Development Team Jumbo-Visma) en Rosalie Huisman (gestopt, maar blijft bij het team betrokken). Het beloftenteam bestaat uit: Madelief de Jong, Maaike Koelewijn, Iris Mulder, Heleen Docter en reserve-rijdster Eline van Voorden, die zich voornamelijk op de langebaan blijft richten. Iris Tiben verlaat de ploeg. Ariane Smit en Heleen van der Hulst blijven voor het team uitkomen in de 6 banen competitie.

Bob de Jong verlaat het team als ploegleider. Gé Wijnands en Remco de Mik blijven de ploegleiders. Rosalie Huisman vult De Mik aan en Richard Sijm zorgt voor de nodige ondersteuning.

Team Fortune Coffee in het seizoen 2022-2023 niet meer in de topdivisie. | Foto : Neeke Smit

ISU wil minimumleeftijd verhogen
Van 6 t/m 10 juni vindt er in het Thaise Phuket het 58e ISU-congres plaats, waar gestemd wordt op nieuwe voorstellen. Een van de meest ingrijpende voordrachten is het stapsgewijs verhogen van de leeftijdsgrens van vijftien naar zeventien jaar bij seniorenwedstrijden in het schaatsen en kunstrijden vanaf het seizoen 2024-2025. Een voorstel om de leeftijdsgrens te verhogen van veertien naar vijftien jaar bij de ISU WK junioren langebaan en shorttrack is ook opgenomen.

De leeftijdsverhoging is voortgekomen uit een adviesrapport van de medische commissie van de ISU. In dit rapport adviseren experts om de fysieke en mentale gezondheid van schaatsers te beschermen dat tot minder blessures kan leiden. Ook zal het volgens de deskundigen de prestatiedruk verminderen en de persoonlijke ontwikkeling van de atleet ten goede komen. Uit onderzoek van de Atletencommissie van de ISU blijkt dat 86,2 procent van alle respondenten (voornamelijk sporters en coaches) voorstander is van het verhogen van de leeftijdsgrenzen.

Een ander voorstel dat op tafel ligt tijdens het congres is het afschaffen van de 3000 meter superfinale bij het shorttrack. Hiermee zal de allroundtitel verdwijnen of de berekening voor deze titel wijzigen. Tijdens het congres vindt ook de verkiezing voor de Council (het bestuur) van de ISU plaats, waarvoor de KNSB Albert Hazelhoff heeft voorgedragen als kandidaat.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan