Tickets
Shop
Nieuws 25 mei 2022

Evelien Vijn wil bij Jumbo-Visma vooral genieten van het proces

In het laatste jaar als junior wil je je als jonge langebaanschaatsers graag laten zien, zodat je de overstap kunt maken naar een commercieel topteam. Maar als je verschillende tegenslagen krijgt te verduren, is deze sprong niet vanzelfsprekend. Wij spraken vier beloften over hun winter, de overstap naar een topploeg en hun doelen. Vandaag: Evelien Vijn, die TalentNED verruilde voor het Development Team van Jumbo-Visma.

Foto : Jumbo-Visma

Aan het begin van vorig seizoen leek alles te lukken voor Evelien Vijn. Ze veroverde gouden medaille na gouden medaille in de World Cups voor junioren. Als kers op de taart mocht ze in december debuteren tijdens de senioren World Cup in Calgary, waar ze de 3000 meter reed in de B-groep en de finale van de mass start behaalde. Ze was dé topfavoriete voor de NK en WK Junioren eind januari.

Ziekte gooide echter roet in het eten voor Vijn. Hierdoor moest ze een streep zetten door beide NK’s en stond ze niet geheel fit aan de start van de WK. Maar ook zonder absolute topvorm lukte het Vijn om de medailles aaneen te rijgen, met vijf plakken keerde ze terug uit Inzell. Zowel op de 1500, 3000 als de mass start en het allroundklassement pakte ze zilver. Ze won daarnaast de wereldtitel op de ploegenachtervolging met Jade Groenewoud en Chloé Hoogendoorn, de dames die het goud van haar afsnoepten op de individuele afstanden.

Tijdens de WK in Inzell was Jade Groenewoud zowel op de 1500, 3000 meter als in het allroundklassement Vijn te snel af. | Foto : ISU

“Ik heb best veel pech gehad afgelopen seizoen, want ik werd ziek op de verkeerde momenten. Het was zonde dat ik ziek was vlak voor de WK. Uiteindelijk mag ik tevreden zijn en ben ik trots op wat ik behaald heb. Tweede op de Wereldkampioenschappen is niet slecht. Het was wel frustrerend, maar ik kan redelijk goed met tegenslagen omgaan. De eerste dagen na de WK was ik teleurgesteld en baalde ik. Daarna kon ik het relativeren en omzetten in motivatie. Ook voor de volgende jaren, zodat ik me in kan blijven zetten om mijn doelen te behalen.”

Bij Jumbo-Visma bleef het talent van de 19-jarige Vijn niet onopgemerkt en werd ze gevraagd om bij het opleidingsteam van Sicco Janmaat aan te sluiten. “Ik ben benaderd en na meerdere gesprekken voelde het gewoon goed. Dat is voor mij toch wel van belang. Want als je ergens een goed gevoel bij hebt, dan zit het meestal wel goed. Daarnaast vind ik het tof hoe zij de sport benaderen vanaf een wetenschappelijk perspectief. Zo kan ik leren hoe ik als sporter in elkaar zit.”

De gedisciplineerde Vijn ontdekte dat het niet alleen maar draait om intensieve trainingen. “Hier is een balans heel belangrijk. Hard trainen wanneer je hard moet trainen en je rustige trainingen ook echt rustig uitvoeren.” Tijdens de eerste weken bij haar nieuwe team stonden er vooral individuele fietsritten op het programma. Daarnaast sloot ze enkele keren aan bij de dames van de hoofdmacht, waaronder Antoinette de Jong. “Ik vind het heel tof om met die meiden mee te trainen, ik kan veel van ze leren. Er heerst echt een leuke sfeer en het is bijzonder om met de meiden te trainen die op de Spelen hebben gestaan.”

Evelien Vijn ontdekte dat een goede balans in trainingen heel belangrijk is om ook bij de senioren op jacht te kunnen naar goud. | Foto : International Skating Union

De omschakeling van het jonge team van TalentNED naar Jumbo-Visma verliep goed. “Het gaat er echt professioneel aan toe, fijn om te merken. Alles is volwassener en serieuzer, maar er is ook plek om een beetje lol te maken. Dat is voor mij heel essentieel. Komend jaar hoop ik vooral dat ik weer een stap kan zetten om mezelf te verbeteren. Ik wil hier graag leren én durven uit te gaan van mijn eigen krachten, zodat ik mijn wedstrijdplan daarop kan afstemmen.”

De focus zal liggen op de 1500 meter, de 3000 meter en het allrounden. Daarnaast zal ze haar ervaring uit de marathons, ze reed vorig jaar in de Topdivisie, inzetten op de mass start. “Het spelletje ligt me heel goed, ik vind het een toponderdeel. Als het lukt om een marathon te rijden, wil ik dat zeker doen. Het is een goede training ter ondersteuning van het langebanen.”

Bij afwezigheid van vele toppers mocht ze vorig jaar al proeven aan een wereldbeker in het seniorencircuit, dit jaar heeft ze zichzelf dat niet als doel gesteld. “De World Cup die ik reed smaakte naar meer, alleen is het niet reëel om dat nu al te verwachten. Deze zomer hoop ik een stap te zetten, zodat het gat met de top wat kleiner wordt. Ik wil het rustig aan kunnen doen en die ruimte krijg ik. Verwachtingen wil ik niet scheppen, ik wil mezelf verbeteren. Dan komt het resultaat vanzelf wel. Voor mij gaat het vooral om de weg ernaar toe, het proces. Als ik daar niet van kan genieten, houd ik het niet vol.”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan