Tickets
Shop
Nieuws 01 mei 2022

Afgehaakte Yuskov stopt definitief

Denis Yuskov, die al twee jaar kampt met een knieblessure, heeft besloten om een punt achter zijn carrière te zetten. Omdat er voor de Russische schaatsers geen uitzicht is op deelname aan internationale toernooien, lukt het de drievoudig wereldkampioen niet om nieuwe doelen te stellen.

Foto : Soenar Chamid

Yuskov reed in 2020 zijn laatste internationale wedstrijd in Heerenveen, bij de wereldbekerfinale eindigde hij als tiende op de 1500 meter. Daarna kampte de Russische rijder met een hardnekkige knieblessure, waardoor hij twee seizoenen miste. In oktober overwoog hij al om te stoppen, afgelopen week heeft hij definitief de knoop doorgehakt

De schaatscarrière van Denis Yuskov verliep wisselvallig. Als zeventienjarige debuteerde hij in de B-groep van de wereldbeker op de 1500 meter. Drie jaar later, in 2009, werd hij geschorst na een positieve dopingtest. Omdat er marihuana in zijn urine gevonden was, werd hij twee seizoenen uitgesloten van internationale competitie. Dit dopinggebruik, wat hij zelf altijd ontkend heeft, kwam hem later duur te staan. 

Vanaf 2013 reeg Yuskov de overwinningen aaneen. In 2013, 2015 en 2016 werd hij wereldkampioen op de 1500 meter. Echter, op het belangrijkste toernooi in die periode, de Olympische Spelen in eigen land, wist hij geen medaille te pakken. Een vierde plaats op de 1500 meter zou zijn beste klassering op de Winterspelen worden. Aan de Spelen van Pyeongchang mocht Yuskov vanwege zijn dopingverleden niet deelnemen. 

Succes tijdens de Spelen bleef uit voor Yuskov, maar hij werd wel driemaal wereldkampioen.

In 2017 schreef de Rus het wereldrecord op de 1500 meter op zijn naam. Met een tijd van 1.41,02 was hij in Salt Lake City twee honderdsten sneller dan de oude toptijd van Shani Davis. Het record werd in 2019 verpulverd door Kjeld Nuis, die bijna één seconde sneller was (1.40,17). 

Naast de 1500 meter richtte Yuskov zich ook op het allrounden, waar hij graag Sven Kramer wilde verslaan. In 2015 slaagde hij bijna in deze missie, maar moest hij genoegen nemen met het zilver. In totaal won hij eenmaal zilver en eenmaal brons op de WK Allround. Op de Wereldkampioenschappen Afstanden won hij drie gouden medailles, twee zilveren en twee bronzen. 

Artur Nogal
Ook de Pool Artur Nogal heeft bekend gemaakt zijn sportieve loopbaan te beëindigen. Hij wil graag aan een nieuw hoofdstuk van zijn leven beginnen na 24 jaar geschaatst te hebben. Afgelopen seizoen boekte hij zijn grootste successen met een vijfde plaats op de EK Sprint en een tiende plaats op de WK Afstanden. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan