Tickets
Shop
Kort door de bocht 09 mrt 2022

Roest positief getest, baanrecord Groenewoud bij Holland Cup finale

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Patrick Roest onzeker voor World Cup Finale na positieve coronatest
Patrick Roest heeft positief getest op het coronavirus. De schaatser van Jumbo-Visma eindigde zondag bij het WK allround nog als tweede achter de Zweed Nils van der Poel. Of Roest komend weekeinde mee kan doen aan de World Cup Finale  in Heerenveen, is onzeker. Roest liet zich voor en tijdens het toernooi ook steeds testen op corona, maar die uitslagen waren negatief. De winnaar van olympisch zilver op de 5 en 10 kilometer, voelde zich echter niet helemaal fit en liet zich bij thuiskomst in Nederland weer testen.

"Gezien het feit dat ik me zo voel en dat meer schaatsers uit onze ploeg en daarbuiten afgelopen week positief testten, komt dit voor mij niet als een verrassing", aldus Roest. "Het verklaart misschien ook waarom ik het toernooi als zo zwaar heb ervaren." Beau Snellink en Marcel Bosker, ploeggenoten van Roest, testten eerder positief. De wereldbekerfinale in Thialf is zaterdag en zondag. Roest over zijn kans op deelname: "Dat zullen we later deze week zien. Ik hoop in ieder geval snel weer fit te zijn."

Baanrecord Groenewoud
Bij de Holland Cup finale in Enschede heeft Marijke Groenewoud het baanrecord op de 1500 meter verbroken. De rijdster van Team Zaanlander was ruim een halve seconde sneller dan de oude recordtijd van Marije Joling, die stamde uit 2015. Met haar tijd kroonde ze zich direct ook Nederlands kampioen bij de neo-senioren. Isabel Grevelt werd verrassend kampioen op de 500 en 1000 meter, Gioya Lancee pakte de titel op de 3000 meter. Bij de mannen pakte Tjerk de Boer de nationale titel op de 1000 en 1500 meter. Op de 500 meter was deze voor Janno Botman, de 5000 meter ging naar Jordy van Workum.

Directeur Marc Winters vertrekt bij Thialf
Na een dienstverband van ruim vijf jaar vertrekt Marc Winters per 1 april as. als directeur-bestuurder van Thialf. Nu Thialf in een nieuwe fase is gekomen, is voor Winters het juiste moment aangebroken om elders nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ondanks de tegenslagen die Thialf de afgelopen jaren kende, lukte het om de herstructurering van Thialf met succes uit te voeren. In samenwerking met de topsportpartners, de raad van commissarissen en de aandeelhouders, werden belangrijke stappen gezet om de toekomstige exploitatie sluitend te krijgen. De succesvolle lobby bij het Rijk gaf zicht op voldoende middelen om het ijsstadion voor langere tijd op niveau te kunnen blijven onderhouden. Daarmee komt de basis steeds meer op orde en start voor Thialf een nieuwe fase. 

Foto : Martin de Jong

Nederlands succes bij studenten-WK
Op de gerenoveerde ijsbaan in Lake Placid heeft de Nederlandse delegatie aan het WK voor studenten aardig wat medailles behaald. Goud was er voor Ju-Lin de Visser op de 500 meter en ze pakte ook nog brons op de 1000 meter. Verder was er zilver voor Matthé Pronk op de mass start, brons voor de mannen op de ploegenachtervolging, brons voor Luc Heine op de 1500 en 5000 meter, zilver voor Henny de Vries op de 500 meter en zilver voor de achtervolgingsvrouwen. Verder waren er twee opvallende baanrecords voor de winnaars van de 1000 en 1500 meter bij de mannen. De oude records stonden immers nog altijd op naam van Eric Heiden. 

Nederlandse schaatsers veelvraten op toernooien
Er mogen zo nu en dan bijzondere vogels voorbij vliegen (zoals Nils van der Poel) die met grote prijzen aan de haal gaan, het merendeel van de aansprekende kampioenschappen komen nog steeds terecht bij de Nederlandse delegatie. Het afgelopen seizoen konden er 34 titels veroverd worden op evenementen waar Nederlanders aan deelnamen (vier continentale toernooien niet opgenomen): veertien  Europese titels, veertien olympische titels en zes wereldtitels (sprint-allround en teamsprint). Nederland won hiervan 21 titels, Zweden drie, België, Polen en Noorwegen twee, Japan, Canada, China en USA alle een.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan