Tickets
Shop
Nieuws 19 mrt 2022

Daan Breeuwsma geniet ook als coach van zijn sport

Met alleen zestien jaar ervaring als shorttracker stond Daan Breeuwsma (34) zaterdag langs de baan in de Elfstedenhal. Hij verving op de NK Junioren de coach van het Wadro KNSB Talent Team Noord, een mooie gelegenheid eens te kijken of dat werk misschien een volgend hoofdstuk in zijn leven kan zijn.

Foto : Neeke Smit

Eerste conclusie na een dagje van schreeuwen vanuit de coachcorner, schaatsen slijpen of recht buigen, tips geven en zijn rijders moed inspreken? “Leuk om te doen, man”, zei de Fries die half januari na te zijn gepasseerd voor de Olympische Spelen aankondigde een punt achter zijn carrière te zetten, maar sowieso tot het einde van het seizoen nog dagelijks meetraint met de nationale selectie. Of-ie direct succesvol was in zijn nieuwe rol? Zijn drie mannen in de hoogste categorie (A-junioren) bleven verstoken van de A-finale op de 1000 meter; bij de vrouwen zegevierde Michelle Velzeboer, dus ging er een duim omhoog bij Breeuwsma. “De opdracht was titels halen. M’n dag kan niet stuk”, riep hij met een brede grijns op zijn gezicht. Daan Kos (KNSB Talent Team Zuid-West) zegevierde overigens bij de mannen.

Coach Breeuwsma legt uit aan Justus Klaster.. | Foto : Neeke Smit

Dan, op serieuzere toon: “De meiden waren goed, eigenlijk volgens verwachting. Michelle is zo sterk, die is makkelijk te sturen en haar kun je zelfs wat opdrachtjes meegeven om de wedstrijd wat uitdagender te maken. Op die manier kan ze er meer uithalen dan wanneer ze in haar comfort zone kan blijven schaatsen. Ze moet niet het ijs opgaan met de gedachte ‘ik wacht tot het einde en dan ga ik buitenom, want zo red ik het wel’. Nee, zeg ik dan, doe het eens vroeger met vijf ronden te rijden bijvoorbeeld. Dus twee ronden eerder op kop om te zien hoe ze dat aanpakt. Want dat moet ze straks, als ze tussen de toppers rijdt, ook kunnen. Op dat niveau gebeurt er namelijk nooit wat je denkt of hoopt dat er zal gebeuren.”

Zijn mannentrio ‘gingen niet helemaal lekker’. “Ze reden elkaar soms een beetje in de weg. Dat is een leermoment voor die gasten. Ik ken de jongens, maar natuurlijk niet zo goed als Dave (Versteeg red.) hen kent. Hij heeft alle sterke en zwakke punten in zijn hoofd opgeslagen. Dat heb ik niet. Wat wel aardig is: bij die gasten is op zo’n dag dat er dingen mislopen, goed te zien wie zich sneller over een tegenslag heen zet. De een zit in de put, de ander zegt gewoon: ‘het ging op zich lekker, misschien rijd ik straks beter’. Wat ik deed, was proberen iedereen gemotiveerd te houden en wat bij te brengen. Hopelijk is dat een beetje gelukt. En morgen is er weer een dag om het nog beter te doen.”

Michelle Velzeboer pakte de titel op de 1000 meter bij de A-juniores. | Foto : Neeke Smit

“Daan deed het hartstikke goed als invaller voor Dave”, vond de 19-jarige Velzeboer. “We hadden iemand nodig en Daan snapt als shorttracker prima hoe het spel in elkaar steekt. Dat maakt het eenvoudiger om te coachen. Ik vond het in elk geval leuk dat hij aan de baan stond”, aldus de jongere zus van olympisch kampioene Xandra, die dit weekend mikt op alle afstandstitels en daarmee ook de allroundtitel. Zondag staan de 500 meter en 1500 meter op het programma voor haar.

Breeuwsma genoot van de strijd, maar zei ook echt geen conclusies te willen trekken na dit twee dagen durend uitstapje. “Ik ben momenteel nog een prof die tot het eind van deze maand een contract heeft. Met het afbouwen van een carrière heb ik niet zoveel. Omdat ik nog fit ben, hark ik liever even door op topniveau. Doordat de wereldkampioenschappen in Montréal zijn uitgesteld, moet de selectie langer door trainen, wat ik wel mooi vind. Nu kan ik tot de laatste dag van mijn contract doorgaan en dan is het echt klaar."

De hulpvaardige 'materiaalman' Breeuwsma, ook een onderdeel van het coachen. | Foto : Neeke Smit

"Ik doe dit klusje om Dave uit de brand te helpen, verder is mijn aandacht bij de trainingen met de nationale ploeg. Als die straks is vertrokken naar Canada (waar TeamNL op 27 maart naartoe vliegt, red.) kan ik op m’n gemak nadenken over wat ik wil. Daar moet je geen haast mee maken. Ik weet wel dat ik graag in de sport verder wil. Het lijkt me geweldig iets te kunnen betekenen voor volgende generaties, of het huidige team. Ach, er komt vast een nieuwe uitdaging waar ik me volledig op kan storten.”

De uitslagen van de eerste dag van de NK staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan