Tickets
Shop
Inlineskaten 23 jun 2022

Wat moet je weten over de Daikin NK Inlineskaten?

Van 24 tot en met 26 juni zullen de beste inlineskaters van Nederland het tegen elkaar opnemen tijdens de Daikin NK Inlineskaten op de weg. Vrijdag en zaterdag is Achterveld het strijdtoneel, op zondag vindt de 100 meter plaats in het Vondelpark, Amsterdam. Hoe zit het toernooi in elkaar en wie zijn de favorieten? Je leest het in onze voorbeschouwing.

Foto : Neeke Smit

Vorige editie
In 2021 was Gary Hekman, zesvoudig Nederlands kampioen marathon, de beste rijder uit een deelnemersveld van slechts twaalf mannen. Door slechte weersomstandigheden moest de originele wedstrijd tijdens de NK Weg vroegtijdig beëindigd worden, waarna besloten werd om de marathon op een later moment in te halen. Het verplaatsen leidde tot veel afmeldingen en dus tot een klein peloton. Elisa Dul schreef voor het eerst in haar carrière de marathon bij de vrouwen op haar naam. Na een vroege ontsnapping met Maya de Jong en Beau Wagemaker bleek zij de snelste.

De 100 meter sprint werd vorig jaar voor de vierde keer verreden en voor de vierde maal was Moniek Klijnstra de snelste. Glenn Nijenhuis versloeg in de eindstrijd Rémon Kwant. Bij de one lap waren de rollen omgedraaid en veroverde Kwant de titel. Klijnstra won naast de 100 meter ook de one lap. Bart Hoolwerf en Marijke Groenewoud pakten met overmacht het goud op de puntenkoers.

Door een chaotische finish moest de marathon van vorig jaar opnieuw verreden worden, met Hekman als uiteindelijke winnaar. | Foto : Glenn Wassenbergh

Favorieten
Op vrijdag en zaterdag zullen in Achterveld de eerste Nederlandse titels van dit seizoen vergeven worden. Het parcours loopt dwars door het dorp waar ook de NK Marathon in 2015 plaatsvonden. Tijdens de eerste dag zullen de sprinters de one lap rijden, een rondje van 380 meter door het centrum van Achterveld. Fleur Huls en Lianne van Loon zijn bij de vrouwen favoriet, Rémon Kwant lijkt de grootste kanshebber bij de mannen.

In de avond staat de puntenkoers op het programma, waarbij punten te verdienen zijn door bij het passeren van de streep bij de eerste twee rijders te zitten. De inlineskater met de meeste punten aan het eind van de wedstrijd, wint de koers. Omdat er ook een stukje tactiek en ploegenspel bij dit onderdeel komen kijken, zal het front van Habovo - met Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Maaike Verweij – in het voordeel zijn. De dames van A6.nl zullen proberen om de vrouwen te ontregelen, zodat Fleur Veen een gooi kan doen naar de titel. De mannen van Team Reggeborgh lijken de beste papieren te hebben voor de puntenkoers met Crispijn Ariëns, Bart Hoolwerf en Gary Hekman, die vorig jaar alle drie op het podium eindigden.

Wie kan het sterke Team Reggeborgh verslaan? | Foto : Neeke Smit

De zaterdag is voor de echte kilometervreters. Dan zal de marathon van 42 kilometer een een beetje verreden worden. We zien hier dezelfde favorieten aan de start staan als bij de puntenkoers. Elisa Dul en Marijke Groenwoud zijn de afgelopen weken bijna onverslaanbaar geweest en lijken ook nu af te stevenen op de overwinning. Bart Swings en Jason Suttels heersten tijdens de Reggeborgh Inline Cup 4-daagse, maar doen logischerwijs niet mee in Achterveld. Bij afwezigheid van de Belgen zullen de rijders van Reggeborgh de dienst willen uitmaken, de grote uitdagers zijn de teams van A6.nl en Jumbo-Visma.

De 100 meter van zondag vindt op een unieke locatie plaats, namelijk in het Vondelpark. Vanaf 14.00 uur starten de meest explosieve skeeleraars, extra uitgedaagd door enkele langebaanschaatsers die van de partij zijn. Fleur Huls en Lataesha Narain wonnen tot nu toe de nationale honderd meters, maar kunnen tegenstand verwachten van langebaanschaatser Dione Voskamp én shorttrackster Selma Poutsma. Glenn Nijenhuis is de man in vorm op de honderd meter. Wat kunnen de schaatsers Merijn Scheperkamp, Janno Botman en Stefan Westenbroek op deze sprintafstand?

Kunnen de schaatsers, zoals Merijn Scheperkamp, een bedreiging vormen voor de inlineskaters? | Foto : Stephan Tellier

 Programma
Vrijdag 24 juni
15:00 uur: One Lap
18:00 uur: 5.000m Kadetten
18:30 uur: 8.000m Junioren B
19:00 uur: 10.000m Junioren A/ Senioren

Zaterdag 25 juni
15:15u Marathon Masters Dames & Heren
17:00u Marathon Junioren B Dames
18:00u Marathon Junioren B Heren
19:15u Marathon Junioren A/Senioren Dames
20:30u Marathon Junioren A/Senioren Heren

Zondag 26 juni
14.00 uur: series
15.15 uur: halve finales
16.30 uur: finales

De tijden zijn onder voorbehoud en afhankelijk van het weer.

Hoe kan ik het volgen?
De NK in Achterveld en Amsterdam zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Daarnaast houden we je op de hoogte van het programma en de uitslagen via Twitter, Facebook, Instagram en de kalenderpagina's van de Daikin NK Weg & Marathon en de Daikin NK 100 meter. Het laatste nieuws en reacties vind je op de website.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan